Njemački Scope želi od ECB-a status vodeće rejting kuće

Njemačka rejting agencija Scope pregovara o tome da postane jedna od agencija za kreditne rejtinge koju priznaje Europska središnja banka (ECB), a teški uvjeti dobivanja priznavanja znače da bi taj proces mogao potrajati najmanje tri godine.

Scope bi tada postao prva rejting agencija sa sjedištem u kontinentalnoj Europi koja bi ocjenjivala dužničke papire koje ECB kupuje u sklopu svog programa čiji je cilj pomoći vladama eurozone da zadrže investicijski rejting.

Izvršni direktor Scopea Torsten Hinrichs izjavio je za Reuters da je njegova glavna ambicija pridružiti se agencijama Standard and Poor’s , Moody’s, Fitch i DBRS koje imaju odobrenje i priznanje ECB-a. “U redovitim smo razgovorima sa ECB-om, a budući da ulažemo strateški i uz dugoročni horizont, uvjereni smo da ćemo u dogledno vrijeme ispuniti njihove kriterije prihvatljivosti “, rekao je Hinrichs.

Scope sa sjedištem u Berlinu, koji je 2011. dobio odobrenje za rad od EU-a, nedavno je kupio njemačkog konkurenta Feri EuroRating. “Ta akvizicija dovela nas je korak bliže odobrenju ECB-a”, rekao je Hinrichs, ali je priznao da je to još daleko. “Još uvijek smo nekoliko godina od ispunjavanja svih strogih kriterija”, kazao je.

Glasnogovornica ECB-a odbila je komentirati u kojem su statusu razgovori sa Scopeom, ali je kazala da središnja banka “prihvaća sve rejting agencije koje su prikladne za određenu svrhu operacija monetarne politike”. Ključni preduvjet je “dobro uspostavljena i raznolika analiza kreditnog rizika vrijednosnih papira i zemalja eurozone”.

You may also like