Njemački paket pomoći izazvao prosvjede u EU

Nisu se nadali takvom iznosu

Njemački paket energetskih mjera težak 200 milijardi eura o kojemu se u utorak u Luxembourgu raspravljalo na sastanku ministara financija država članica Europske unije (EU) nije svima baš najbolje sjeo. Hrvatski ministar financija Marko Primorac rekao je kako svaka država članica EU-a ima pravo donijeti mjere u skladu sa svojim fiskalnim mogućnostima i svojim potrebama, no pritom treba voditi računa o integritetu unutarnjeg tržišta.

Njemačka je osigurala 200 milijardi eura kako bi onemogućila rast cijena energije za građane i gospodarstvo iznad prihvatljive razine. Njemačka zbog male zaduženosti i velikog fiskalnog kapaciteta posjeduje kapacitet za takvim potezom.

Istovremeno većina ostalih članica EU-a nije blagonaklona na potez Njemačke da s golemim paketom subvencionira svoje gospodarstvo i građane jer se time njemačkim poduzećima osigurava prednost na jedinstvenom tržištu u odnosu na poduzeća iz drugih zemalja koja nemaju takvu potporu. Nasuprot tome, više od polovice članica EU-a zagovara uvođenje ograničenja cijena na veleprodajne cijene plina, čemu se pak protivi Njemačka.

U petak je najavljen neformalni sastanak na kojem će o tome razgovarati čelnici država članica. Glavna tema samita bit će europski odgovor na energetsku krizu i ekonomske posljedice zbog rata u Ukrajini.

Europska komisija države članice poziva na koordinaciju kod donošenja mjera.

Povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton izjavio je kako treba razmisliti o načinu na koji EU može pomoći drugim zemaljama koje nemaju fiskalne mogućnosti poput Njemačke da podupiru svoja gospodarstva.

You may also like