Njemački otok Juist dobiva energiju iz vjetra

Na malom njemačkom otoku Juist uz obalu Sjevernog mora, gdje u dva naselja živi oko 1500 stanovnika, ovih se dana postavlja ulična rasvjeta s baterijama koje puni energija vjetra, što je prvo takvo rješenje u Njemačkoj koja zagovara politiku obnovljivih izvora energije i neovisnost o nuklearnim centralama.

Instaliranje rasvjete trajat će dva tjedna, a riječ je o prvom projektu korištenja energije vjetra u te namjene u Njemačkoj, potvrdio je za lokalne medije Peer Langemak, dizajner i vlasnik tvrtke iz pokrajine Schleswig-Holstein koja je na projektu nazvanom “noordforce” radila punih godinu i pol dana.

On se je javio na općinski natječaj za štedljivu rasvjetu pomoću obnovljive energije, te utvrdio da korištenje solarne energije na Juistu ne bi bilo optimalno rješenje, pa se odlučio za korištenje energije vjetra.  Javnu rasvjetu na otoku tako će osiguravati LED žarulje s baterijama koje se do vrha napune nakon 12 sati uz ne posebno jak vjetar. Nakon toga mogu svijetliti punih deset dana, čak i u slučaju potpune bonace, što se na otoku nikad ne događa.

Lampe su dizajnirane tako da su otporne na najjače oluje i eventualne vandalističke ispade, a rade gotovo bešumno, tvrde u kompaniji koja ih je izradila. Za sustav gradske rasvjete baterijama na vjetar sada se zanimaju i u drugim krajevima Njemačke gdje je malo sunca, a mnogo zračnih strujanja.

You may also like