Njemački mediji: Hrvatska ljevica kritizira njemački kurs

Brojne novine na njemačkom jeziku ovih su dana popratile nastupni posjet novog hrvatskog ministra vanjskih poslova Berlinu. Ali, pišu i o ideološkim prijeporima u Hrvatskoj.

Utjecajni švicarski dnevnik Neue Zürcher Zeitung donosi članak pod naslovom “Borba oko kulture umjesto traženja konsenzusa” u kojem tvrdi da je nova hrvatska vlada imala “kolosalan krivi start”. Spominje ostavku ministra branitelja Crnoje nakon samo tjedan dana, a “hipotekom” smatra i “izbor desnog povjesničara Zlatka Hasanbegovića za ministra kulture”. Dopisnik ovih novina iz Beograda, Andreas Ernst, konstatira da to produbljuje ideološke prijepore u hrvatskom društvu. “U polemikama protiv ministra kulture Hasanbegovića neobuzdano se maše nacističkom toljagom, za što je zacijelo suodgovoran i on sam. Tako je on antifašizam označio nebitnom vrijednošću za modernu hrvatsku državu, jer je taj pojam prejako povezan s komunistima”, prenosi Neue Zürcher Zeitung.

Süddeutsche Zeitung piše o izbjegličkoj krizi tvrdeći da “blokada balkanske rute postaje sve vjerojatnija” i navodeći da zemlje duž te rute brinu dvije stvari: “S jedne strane nedostaje vjera da će Grčka stvarno biti u stanju zaustaviti migrante primjerice iz sjeverne Afrike, koji nemaju pravo na međunarodnu zaštitu. S druge strane vlada strah da bi Njemačka mogla okončati svoju dosadašnju politiku otvorenih granica.”

I ove novine iz Münchena kao i berlinski Die Welt prenose tvrdnju novog hrvatskog ministra vanjskih poslova Mire Kovača da “Njemačka jednog dana neće više moći primiti sve izbjeglice” te da Hrvatska “sigurno neće postati hotspot” u kojem će biti primljene tisuće izbjeglica. “Potrebna nam je jasna politika EU-a i prije svih Njemačke”, prenosi ovaj list ministrove riječi i dodaje kako je Kovač “kritizirao njemački kurs”: “Jednoga dana Njemačka neće moći prihvatiti sve izbjeglice. Velikodušnost Berlina sada se suočava s realnošću”.

I Berliner Zeitung piše o pokušajima zaustavljanja izbjegličke rijeke navodeći da su u Europskoj uniji u igri dvije mogućnosti. Dok Njemačka, Nizozemska i neke druge zemlje zastupaju stajalište da bi masovni dolazak izbjeglica trebala zaustaviti Turska, druge zemlje, poput Mađarske i Slovenije nade polažu u blokadu izbjeglica na grčko-makedonskoj granici. Viktor Orban i Miro Cerar ne žele izbjeglice u Europi niti kontingente u svojim zemljama, piše Berliner Zeitung, dodajući da će Orban za svoj plan idućeg ponedjeljka nastojati pridobiti i druge zemlje istočne Europe. “Ali, ne slažu se ni svi istočni Europljani s Orbanovim planom. Bugarska strahuje da bi ponovo mogla postati tranzitna ruta. Da bi zaobišli makedoniju izbjeglice će dolaziti preko 500 kilometara duge, neosigurane granice prema Grčkoj i ići dalje prema Srbiji. Zbog istog razloga sumnjičavost vlada i u Zagrebu: hrvatsku tisuću kilometara dugu granicu prema Bosni praktično se ne može osigurati”, upozorava Berliner Zeitung. (DW.de)

You may also like