Njemački izvoz pao, a uvoz poskočio

Njemački izvoz pao je u siječnju drugi mjesec zaredom, dok je uvoz poskočio, signalizirajući pojačano preusmjeravanje najvećeg europskog gospodarstva s izvoza na domaću potrošnju u kontekstu slabe potražnje iz Kine i drugih tržišta u nastajanju. Desezonirani izvoz smanjen je u siječnju za 0,5 posto u odnosu na mjesec ranije kada je prema revidiranim podacima statističkog ureda pao za 0,7 posto.

Uvoz je na mjesečnoj razini poskočio 1,2 posto, nakon 1,6-postotnog pada u prosincu. Njemački trgovinski višak time je u prvom ovogodišnjem mjesecu kliznuo na 18,9 milijardi eura, s prosinačke 20,3 milijarde eura. Sezonski neprilagođeni podaci za pojedine skupine zemalja pokazuju da je potražnja za njemačkom robom i uslugama iz zemalja izvan Europske unije pala za pet posto dok je potražnja iz zemalja Europske unije koje nisu članice eurozone porasla za 2,9 posto.

Najviše je poskočio i njemački uvoz iz te skupine zemalja, za 3,8 posto, dok je uvoz iz ostalih zemalja smanjen 1,1 posto. Najnoviji podaci o trgovini pokazuju odmak njemačkog gospodarstva od tradicionalne ovisnosti o izvozu i okretanje rastu temeljenom na potrošnji u kontekstu slabljenja potražnje iz Kine i Rusije. “Početak godine bio je slab. Usporavanje u Kini pogađa izvoz a slabe su točke i Brazil i Rusija”, zaključuje ekonomist Komore DIHK Volker Treier. “Uvoz je pak porastao, što pokazuje oživljavanje domaćih ulaganja”, dodaje Treier.

Njemačka vlada očekuje da će ove godine uvoz rasti brže od izvoza zbog pada potražnje na tržištima u nastajanju i snažne domaće potražnje.

You may also like