Njemački industrijalci sve manje vjeruju svojoj vladi

Proigrano povjerenje
Vladajuća njemačka koalicija prokockala je dobar dio povjerenja koje joj je iskazano, poručili su u utorak iz moćnog udruženja njemačke industrije, spočitavajući vladi “nezdravu razinu redistribucije” i izostanak smjernica na području zaštite klime.

„Velika koalicija” Merkeličinog konzervativnog CDU-a i stranke lijevog centra SPD-a „prokockala je veliki dio povjerenja… koje joj je iskazano”, ustvrdio je šef Federacije njemačke industrije (BDI) Dieter Kempf na današnjoj konferenciji u Berlinu.

Umjesto da povuče konkretne poteze, vlada je zastupala „mlaku provedbu fragmentarnih mjera socijalne politike i nezdravu razinu redistribucije”, dodao je Kempf.

Ukazao je na prošlotjedne izbore za Europski parlament, na kojima su birači u Njemačkoj kaznili dvije velike tradicionalne stranke. Iskazali su pak podršku Zelenima koji su osvojili više od 20 posto glasova, dvostruko više nego na izborima 2014. godine. „Koalicija je izgubila veliki dio podrške ljudi, uključujući poslovnjake i mlađe generacije”, ističe čelnik BDI-ja.

Ponovio je zahtjev za smanjenjem poreznog opterećenja kako bi se poboljšala njemačka konkurentnost, naglašavajući istodobno da “kompanije čekaju odgovore”, posebno na području politike zaštite klime.

Vlade na čelu s kancelarkom Angelom Merkel imale su velikih problema s balansiranjem između planiranog napuštanja nuklearne energije do 2022. godine ali i ugljena, te paralelne izgradnje nove elektroenergetske infrastrukture.

Merkel obavlja kancelarsku dužnost od 2005. godine a trenutno pokušava održati na okupu vladajuću koaliciju nakon što je čelnica SPD-a Andrea Nahles u nedjelju podnijela ostavku, otvarajući pitanje sudjelovanja socijaldemokrata u vladajućoj koaliciji. Njemačka je kancelarka danas na konferenciji u Berlinu uzvratila na kritike, odapinjući strelice na adresu automobilske industrije.

Od formiranja koalicije u ožujku 2018. godine „provela sam sate i sate razmišljajući o gubitku povjerenja u automobilsku industriju” zbog emisija štetnih plinova iz dizelskih vozila, rekla je Merkel za govornicom u nastupu nakon Kempfovog. „Dijelimo odgovornost. Povjerenje u saveznu vladu važno je ali isto vrijedi i za povjerenje u industriju”, poručila je njemačka kancelarka kritičarima.

You may also like