Njemački energetski div s gubitkom od 6,4 milijardi eura u trećem kvartalu

Njemački energetski div E.ON u srijedu je objavio da je u trećem tromjesečju zabilježio gubitak od 6,4 milijarde eura zbog otpisa povezanog s tvrtkom-kćeri za fosilna goriva Uniper čiju su vrijednost uvelike precijenili.  

Od izlaska te novostvorene tvrtke u rujnu na burzu u Frankfurtu dionicama Unipera trguje se po cijeni koja odgovara tržišnoj kapitalizaciji od oko četiri milijarde eura dok je E.ON procijenio tvrtku na 12 milijardi. Iz toga su za E.ON proizišli troškovi otpisa u visini 6,1 milijardu eura, pokazuje poslovno izvješće.

“E.ON je morao prilagoditi knjigovodstvenu vrijednost Unipera kako bi ona odražavala njegovu tržišnu kapitalizaciju”, navodi se u priopćenju grupe. Dodaju također da je navedeni otpis pridonio neto gubitku od 9,3 milijarde eura u prvih devet ovogodišnjih mjeseci.

Njemačka kompanija osnovala je Uniper kako bi mu prepustila poslovanje s fosilnim gorivima i usmjerila se na obnovljive izvore energije u sklopu nastojanja Njemačke da se postupno preorijentira na jeftinije oblike proizvodnje električne struje.

Njemačka je odlučila i napustiti proizvodnju električne struje iz nuklearne energije, što je također nepovoljno utjecalo na E.ON, upozoravaju iz njemačke kompanije. Tako očekuju da će morati izdvojiti nekih 10 milijardi eura u fond za zbrinjavanje nuklearnog otpada.

Financijski direktor Michael Sen naglasio je ipak kako E.ON raspolaže “dostatnom financijskim fleksibilnošću da stavi na raspolaganje potrebna sredstva”, nastojeći time otkloniti bojazni ulagača da će možda biti prisiljen na dokapitalizaciju kako bi financirao doprinos za zbrinjavanje otpada.

Unatoč lošim vijestima E.ON je potvrdio važeće procjene za 2016. godinu u kojoj i dalje očekuju prilagođenu dobit prije kamata i oporezivanja između 2,7 milijardi i 3,1 milijarde eura, te neto dobit u rasponu od 600 milijuna do milijardu eura.

(Agencije)

You may also like

0 comments