Njemački energetski div odobrio mjere za jačanje financijske snage

Njemačka kompanija smanjila je u 2015. godini neto dug gotovo za petinu, na €25,1 milijardu i time znatno ojačala svoju financijsku poziciju. Najveći doprinos smanjenju duga dala je prodaja tvrtke Dea, čime je dug smanjen za €5,3 milijarde, uz još €1,4 milijarde od drugih operacija poduzetih radi smanjena opće zaduženosti. Kompanija je istovremeno nadmašila planirani učinak mjera podizanja operativne učinkovitosti za €100 milijuna, na €1,6 milijardi.

Nova konsolidirana kompanija, nastala kao posljedica odluke o strateškom restrukturiranju donijete krajem 2015., počinje s radom 1. travnja i ujedinit će obnovljive izvore energije, distribuciju i maloprodaju na njemačkom i međunarodnim tržištima.  „Prošle godine smo se suočili s brojnim poteškoćama, od pristupa energetskoj politici, problema s maloprodajnom tvrtkom u Velikoj Britaniji te daljnjeg pada veleprodajnih cijena energije, zbog čega smo morali donijeti niz teških odluka. No, ponosan sam na napore naših zaposlenika, zahvaljujući kojima smo svi zajedno obranili poziciju RWE Grupe te otvorili nove poslovne prilike“, ocijenio je predsjednik Uprave RWE Grupe Peter Terium.

Prema najavama, RWE Grupa je lani ostvarila 2 posto manju operativnu bruto dobit (EBITDA) od €7 milijardi, a pad je manji od očekivanja, zahvaljujući konsolidaciji u slovačkoj energetskoj kompaniji VSE. Operativni rezultat od €3,8 milijardi 4 posto je lošiji nego u 2014., prilagođena neto dobit pala je 12 posto na €1,1milijardu.

Jedna od stabilizacijskih mjera koje će Uprava i Nadzorni odbor predložiti Glavnoj skupštini u travnju jest isplata dividende samo povlaštenim dioničarima, od 0,13 eura po dionici za prošlu godinu. Razlog tome je daljnji pad profitnih marži u proizvodnji konvencionalne energije, koji je doveo do otpisa vrijednosti od €2,1 milijarde u njemačkim i britanskim elektranama. Uz otpis €900 milijuna na račun neiskorištenog umanjena poreznih obveza u prošloj godini, to je dovelo do ukupnog gubitka od €170 milijuna.

Na poslovanje RWE-a prošle godine vrlo pozitivno je djelovao znatno bolji rezultat Divizije obnovljivih izvora energije, čiji je operativni rezultat skočio s €186 milijuna u 2014. na €493 milijuna, zahvaljujući puštanju u pogon kapaciteta u vjetroelektranama Nordsee Ost kod njemačkog Helgolanda i Gwynt y Môr kod obale Walesa. Obnovljivi izvori tako su postali treći najvažniji energent u proizvodnom portfelju RWE-a, nakon plina i ugljena.“Obnovljivi izvori energije sve više postaju glavni stup našeg poslovanja“, ocijenio je Terium i najavio kako će osim operativnog poslovanja,

Grupa ove godine biti u potpunosti usredotočena na preustroj, kako bi se ovim restrukturiranjem postavili temelji daljnjeg rasta.

RWE Grupa prošle godine povećala je proizvodnju električne energije za 2% na 213 milijardi kWh, dok je prodaja električne energije od 262,1 milijardu kWh bila na razini 2014., usprkos padu prodaje u Njemačkoj, a zahvaljujući rastu na drugim tržištima. Prodaja plina povećana je 5 posto na 296,7 milijardu kWh. RWE Grupa u 2016. očekuje EBITDA između €5,2 milijarde i €5,5 milijardi, uz operativni rezultat od €2,8 milijardi do €3,1 milijarde. Prilagođena neto dobit očekuje se u rasponu od €500 milijuna do €700 milijuna. Radi se o znatnom padu u odnosu na prošlu godinu, jer kompanija očekuje nastavak pada operativnih marži u konvencionalnoj proizvodnji energije, koje neće moći u potpunosti nadoknaditi mjerama povećanja učinkovitosti. RWE očekuje dodatan financijski teret od preustroja maloprodajnog poslovanja u Velikoj Britaniji. No usprkos očekivanim nepovoljnim tržišnim okolnostima, RWE Grupa ne očekuje rast neto duga niti značajnije promjene u broju zaposlenika, kojih je krajem prošle godine bilo 59.762.

You may also like