Njemački BDP presporo raste?

Njemački bruto domaći proizvod (BDP) porastao je u posljednjem tromjesečju prošle godine 0,7 posto, znatno više nego što se očekivalo, dok je francusko gospodarstvo ojačalo samo 0,1 posto.

Njemački statistički ured objavio je u petak prvu procjenu prema kojoj se rast najvećeg gospodarstva eurozone ubrzao na 0,7 posto, nakon što je u trećem lanjskom tromjesečju BDP porastao samo 0,1 posto, čime je za dlaku izbjegnuta recesija. Rast od 0,7 posto znatno je veći od očekivanja analitičara od 0,3 posto i ukazuje na jačanje gospodarskih aktivnosti.

Francusko gospodarstvo, međutim, nije u tako dobroj formi, pa je rast usporen. U četvrtom je tromjesečju iznosio 0,1 posto, što je u skladu s očekivanjima analitičara, ali sporiji u odnosu na treći kvartal prošle godine kada je BDP ojačao 0,3 posto. Kasnije tijekom dana Eurostat će objaviti prvu procjenu BDP-a eurozone, a u anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je u četvrtom lanjskom tromjesečju gospodarstvo tog bloka poraslo 0,2 posto, kao i u prethodnom kvartalu.

Sedam godina nakon globalne financijske krize, 19-člana eurozona i dalje se bori s visokom nezaposlenošću, a u posljednje vrijeme i s padom potrošačkih cijena, odnosno opasnošću od deflacije.
Zbog toga je prošloga mjeseca Europska središnja banka (ECB) najavila uvođenje kvantitativnog popuštanja monetarne politike, odnosno program kupnje državnih obveznica. Takvo tiskanje svježeg novca, po uzoru na središnje banke SAD-a, Japana i Velike Britanije, trebalo bi potaknuti rast gospodarstva i suzbiti rizike od deflacije u ovoj godini, kažu analitičari.

You may also like