Home Europska unija Njemačke savezne pokrajine žele biti pojačano uključene u pregovore oko Brexita

Njemačke savezne pokrajine žele biti pojačano uključene u pregovore oko Brexita

by Agencije

Njemačke savezne pokrajine žele od samog početka biti uključene u pregovore oko izlaska Velike Britanije iz Europske unije, priopćeno je u petak iz Bundesrata, gornjeg doma njemačkog parlamenta u kojem su zastupljeni predstavnici saveznih pokrajina.

„Brexit će utjecati na brojna poslovna područja od kojih su neposredno pogođeni i interesi saveznih pokrajina“, stoji u deklaraciji koju je Bundesrat poslao zastupničkom domu Bundestagu.

U područja koja zadiru i u interese saveznih pokrajina ubraja se obrazovanje, znanost i istraživanje, ali isto tako i financije, trgovine kao i prava radnika. Ukupno se govori od oko 30 tematskih područja.

Zato Bundesrat želi biti „primjerno uključen u proces i to sukladno ustavnim odredbama“.

Bundesrat je već dosad u nekoliko navrata kritizirao saveznu vladu da pokušava savezne pokrajine držati podalje od pregovora o Brexitu.

U zakonodavnom procesu suglasnost Bundesrata je potrebna u slučajevima koja zadiru u njihovu nadležnost. U nadležnosti saveznih pokrajina u njemačkom federalnom uređenju spadaju područja poput policije, obrazovanja i kulture.

Related Posts