Njemačke kompanije pogoršale očekivanja

Neočekivan pesimizam

Njemačke kompanije su u travnju neočekivano povećale pesimističan stav u pogledu ekonomskih izgleda kako se zemlja nastavlja boriti s tvrdoglavo visokom stopom zaraze korona virusom.

Njemačke kompanije su u travnju neočekivano povećale pesimističan stav u pogledu ekonomskih izgleda kako se zemlja nastavlja boriti s tvrdoglavo visokom stopom zaraze korona virusom, a ograničenja u opskrbi otežavaju oporavak. Prema podacima IfO instituta očekivanja poslovnih subjekata za sljedećih šest mjeseci pala su na 99,5 bodova u travnju s 100,3 iz ožujka. Međutim, istovremeno, procjena trenutnih uvjeta je poboljšana (sa 93 na 94.1 bodova).

Danas je na ekonomskom kalendaru objava Richmond Fed indeksa prerađivačkog sektora u SAD-u gdje očekujemo poboljšanje odnosno potvrdu ekonomskog oporavka.

Završetkom dvodnevnog zasjedanja FOMC-a, pažnja tržišnih dionika bit će usmjerena na ekonomske objave, prije svega na objavu stope rasta BDP-a u SAD-u u prvom ovogodišnjem tromjesečju. Na tromjesečnoj razini očekuje se primjetno ubrzanje gospodarske aktivnosti u odnosu na posljednje prošlogodišnje tromjesečje. I s naše strane Atlantika, fokus tržišta bit će na objavama BDP-a za prvo ovogodišnje tromjesečje.

You may also like

0 comments