Njemačka želi zaštititi svoja poduzeća od stranog preuzimanja

Njemačko ministarstvo gospodarstva želi zaštititi tehnološke kompanije u Njemačkoj od neželjenih stranih preuzimanja, posebno kada ih pokušavaju preuzeti neeuropske tvrtke u potpunom ili djelomičnom državnom vlasništvu, objavili su njemački mediji.

Njemački list Welt am Sonntag u nedjelju je objavio da je pomoćnik njemačkog ministra gospodarstva Matthias Machnig prošli tjedan članovima njemačke vlade poslao dokument sa šest ključnih točaka za analizu ulaganja na razini Europske unije. Prema tom bi dokumentu Europska unija i zemlje članice dobile dalekosežna prava zabrane preuzimanja koja su inicirali ulagači iz zemalja izvan EU-a, navodi list.

U Njemačkoj se, podsjeća Reuters, pitanje inozemnih preuzimanja našlo u žiži pozornosti kada je kineski proizvođač kućanskih aparata Midea kupio njemačkog proizvođača robota Kuku. Najnoviji je primjer današnja objava kineskog proizvođača čipova Sanana Optoelectronicsa da su stupili u kontakt s njemačkim proizvođačem rasvjete Osramom vezano za potencijalnu akviziciju ili sklapanje sporazuma o suradnji, primjećuje nadalje Reuters..

Upitan u vezi najnovijih napisa u Welt am Sonntagu, glasnogovornik njemačkog ministarstva gospodarstva kazao je da ne želi komentirati vladine interne radne dokumente. “Ministar (Sigmar) Gabriel u više je navrata isticao kako bi želio da se artikuliraju opcije – također na razini EU-a – koje bi omogućile poštenu tržišnu utakmicu, posebno u međunarodnoj konkurenciji sa stranim kompanijama koje subvencioniraju njihove matične države, uz istovremeno očuvanje otvorenosti za ulaganja”, kazao je glasnogovornik ministarstva.

You may also like

0 comments