Home Geopolitika Njemačka želi što brže protjerati Tunišane kojima je odbijen azil

Njemačka želi što brže protjerati Tunišane kojima je odbijen azil

by Marijan Opacak

Njemačka vlada želi što prije započeti s ubrzanim vraćanjem državljana Tunisa kojima je odbijen zahtjev za azilom, a želja je vlade da se ovaj povratak odvija na dragovoljnoj bazi, priopćila je u utorak njemačka kancelarka Angela Merkel nakon susreta s tuniškim premijerom Youssefom Chahedom u Berlinu.
 

“Mi povratak tuniških državljana želimo ubrzati i financijskim poticajima, jer povratak funkcionira bolje ako se odvija na dragovoljnoj bazi”, rekla je Merkel nakon susreta s Chahedom.
Financijska pomoć bi nakon povratka služila za razne obrazovne projekte ili pomoć pri ulasku u samostalno poduzetništvo, naglasila je njemačka kancelarka. Ona je kritizirala činjenicu da se povratak građanina Tunisa, koji nemaju pravnog temelja za ostanak u Njemačkoj, “ne odvija željenom brzinom”.
U Njemačkoj trenutno boravi oko 1.500 državljana ove zemlje kojima je odbijeno pravo na azil i dužni su napustiti zemlju.
“Prošle godine je samo 116 ovih osoba napustilo zemlju. Taj proces se mora odvijati brže”, zaključila je Merkel.
Tuniski premijer Chaed je istaknuo da određeni sporazum s Njemačkom o primitku tuniških državljana već postoji samo ga je potrebno primijeniti.
“Tunis ne odbija primiti natrag svoje državljane čim se ustvrdi da oni zaista i jesu državljani Tunisa”, rekao je Chaed u Berlinu.
No upravo je to, kako pišu njemački mediji, čest problem, jer državljani Tunisa, koji uglavnom preko Italije i Francuske stižu u Njemačku, ne žele otkriti svoj identitet, čime odlažu protjerivanje. Utvrđivanje identiteta, primjerice kroz lingvistička vještačenja, mukotrpan je, dugotrajan i skup proces.
Državljani Tunisa posebice su skrenuli pažnju na sebe nakon prošlogodišnjih izgreda na kolodvoru u Koelnu, kada je seksualno napastovano i opljačkano stotine prolaznica.
I napadač koji je počinio napad na božićni sajam u Berlinu bio je državljanin Tunisa, koji nije protjeran zato jer tuniške vlasti nisu na vrijeme poslale njegovu dokumentaciju.
Kod državljana Tunisa se, za razliku od izbjeglica iz kriznih područja poput Sirije, uglavnom radi o sitnim kriminalcima koji su već neko vrijeme boravili u Europi, ali su iskoristili izbjeglički val krajem 2015. kako bi u Njemačkoj zatražili politički azil, koji se u pravilu građanima Tunisa ne priznaje.
U svezi s planiranim prihvatnim centrima za izbjeglice iz Afrike, o čemu je bilo riječi na posljednjem sastanku na vrhu Europske unije na Malti, Chaed je ustvrdio kako to nije bila tema današnjih razgovora s kancelarkom Merkel. On je u jednom prijašnjem intervjuu, međutim, odbacio mogućnost da se takvi centri grade u Tunisu.
Tuniški premijer bi tijekom dana, zajedno s kancelarkom Merkel, trebao posjetiti i Breitscheidplatz, mjesto terorističkog napada prošle godine.

(Agencije)

Related Posts