Njemačka zaostala za susjednim zemljama u inovacijama

Njemačka na području inovacija zaostaje za nekim svojim europskim susjedima i za Singapurom, zauzevši peto mjesto na ljestvici 35 gospodarstava obuhvaćenih istraživanjem, objavilo je u ponedjeljak udruženje njemačke industrije (BDI).

Na čelu ljestvice zadržala se Švicarska sa 75 indeksnih bodova. Drugo mjesto, sa 64 boda, zauzeo je Singapur, a na trećem je Finska, s 57 bodova. Četvrto mjesto pripalo je Belgiji, s 56 bodova, a isti broj bodova imala je Njemačka, na petom mjestu, pokazalo je izvješće. “Postoji opravdana zabrinutost da ćemo zaostajati ako ne postanemo inovativniji. Njemačka bi trebala biti među prve tri zemlje u ukupnom vrednovanju”, kazao je predsjednik Njemačke akademije tehničkih znanosti (Acatech) Henning Kagermann, ističući posebnu zabrinutost zbog situacije u njemačkim malim i srednjim tvrtkama.

Tek polovina tih poduzeća ima vlastite odjele za istraživanje i razvoj, a to je razlog zbog kojega nisu u cijelosti uživali beneficije iz programa državnih poticaja u tome području, dodao je Kagermann. Od zemalja srednje i istočne Europe u istraživanju su sudjelovali Češka, Mađarska i Poljska. Na ljestvici 35 zemalja, Češka je zauzela 21. mjesto s 29 bodova, a slijedi Mađarska na 24. mjestu s 22 boda te Poljska na 27. mjestu s 12 bodova.

Italija, kao jedan od najznačajnijih hrvatskih trgovinskih partnera, s 20 je bodova zauzela 25. mjesto, odmah iza Mađarske. Na samom dnu ljestvice nalaze se Brazil, Meksiko i Indija, s nula bodova. Pokazatelj inovacija, koji se objavljuje jednom godišnje, komparativna je studija o snazi na području inovacija. Zemlje uspoređuje u područjima industrije, znanosti, obrazovanja, upravljanja i društva, kao i u ukupnom indikatoru u odnosu na vodeće globalne industrijske sile i nova gospodarstva.

You may also like

0 comments