Njemačka vlada produljuje poticvaje za kupnju električnih vozila

Njemačka vlada planira produljiti razdoblje isplate poreznih poticaja kompanijama za kupnju električnih vozila, izjavio je ministar financija Olaf Scholz u razgovoru za njemačke medije, u sklopu nove inicijative poticanja potražnje za ‘čišćim’ automobilima.
Njemačka pokušava povećati prodaju električnih automobila nakon skandala s varanjem na testovima razine ispušnih plinova iz dizelskih automobila koji je potresao njemačku autoindustriju u protekle tri godine. “Automobili koje nabavljaju kompanije čine polovinu ukupno prodanih automobila u Njemačkoj”, podsjetio je Scholz u razgovoru za nedjeljno izdanje Frankfurter Allgemeine Zeitunga.

“Stoga sam odlučio da 2021. godine nećemo ukinuti porezne poticaje za električne i hibidne automobile 2021. godine koje nabavljaju kompanije već ćemo ih produljiti možda i na cijelo desetljeće”, rekao je ministar, dodajući kako će se time pomoći poboljšati kvalitetu zraka i ostvariti ciljeve o zaštiti klime. Istaknuo je, međutim, da će se propisi postrožiti za hibridna vozila pa će tako poticaji biti mogući samo za kupnju vozila koja se mogu dulje kretati na strujni pogon nego što mogu danas.

Od siječnja vozači službenih električnih vozila, koja koriste i za privatna putovanja, plaćaju manje poreze nego što bi plaćali za vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem. Premda je vladin program subvencija pomogao poduprijeti prodaju električnih vozila, njihov je udio – unatoč sve većoj potražnji – prošle godine iznosio svega jedan posto u ukupnom broju novoregistriranih vozila, objavila je agencija za motorna vozila KBA. Iz vlade su priznali da neće ispuniti cilj o milijun električnih vozila na njemačkim cestama do 2020. godine, te su taj rok pomakli za 2022. godinu.

You may also like

0 comments