Njemačka vlada pritišće zemlje koje ne žele primiti izbjeglice

Njemačka vlada povećava pritisak na one zemlje Europske unije koje ignoriraju dogovor o raspodjeli izbjeglica te traži osnivanje fonda u koji bi zemlje koje ne primaju izbjeglice uplaćivale sredstva za njihovo zbrinjavanje u drugim zemljama EU-a, rekao je u četvrtak njemački ministar za pomoć zemljama u razvoju Gerd Mueller (Kršćansko-socijalna unija CSU).

“Tko nije spreman primiti izbjeglice mora uplatiti u fond iz kojeg bi se financiralo smještaj za izbjeglice u drugim zemljama. To je najmanje što ove zemlje mogu učiniti”, rekao je Mueller za državni servis ZDF. On je istodobno žestoko kritizirao činjenicu da se dogovor EU-a o raspodjeli 160.000 izbjeglica iz prenatrpanih smještaja u Grčkoj i Italiji ne poštuje. “Od 160.000 izbjeglica dosad je raspoređeno samo 160. To je nevjerojatno”, smatra ministar u vladi Angele Merkel.

Mueller je predložio osnivanje posebne EU agencije koja bi se brinula o tomu da se zaključci koje donesu šefovi država i vlada i provedu u djelo. “Nama je potrebna jedna operativna jedinica u Bruxellesu. Odgovornost leži u rukama Europske komisije”, zaključio je Mueller. Političari vladajuće demokršćansko-socijaldemokratske koalicije posljednjih su dana intenzivirali svoje napade na zemlje Europske unije koje se opiru primitku izbjeglica, a istodobno primaju velikodušnu pomoć iz Bruxellesa.

I vicekancelar, predsjednik Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Sigmar Gabriel se založio za smanjenje pomoći zemljama koje ne primaju izbjeglice, a koriste novac iz EU fondova  “Nitko ne može očekivati da ćemo u Europi nastaviti kao do sada, ako se ne uspijemo dogovoriti oko izbjeglica”, rekao je Gabriel.

You may also like

0 comments