Njemačka vlada osnovala povjerenstvo za izlazak iz ugljena

Njemački ministri imenovali su 31-člano povjerenstvo koje bi trebalo odrediti kada će se u toj zemlji prestati koristiti ugljen, a Berlin se nada da će ostvariti zacrtano smanjenje emisije štetnih plinova prije svjetske konferencije o klimi u prosincu u Poljskoj.

Povjerenstvo bi do kraja godine trebalo odrediti datum do kada će se prestati vaditi i spaljivati ugljen, čijim izgaranjem nastaju štetni staklenički plinovi. Također bi do kraja listopada trebalo iznijeti prijedloge o kreiranju novih radnih mjesta za tisuće zaposlenih u industriji ugljena u području Lužica na istoku zemlje, te u Porajnju na zapadu.

“Osigurat ćemo ljudima radna mjesta”, rekao je ministar za gospodarstvo i energetiku Peter Altmeier.

“Prilike i zaštita, to je ono što trebamo. Ugljen zasigurno neće naglo izaći iz uporabe”, kazao je, pak, ministar rada Hubertus Heil.

Ministrica okoliša Svenja Schulze naglasila je povijesnu zadaću povjerenstva.

Kritičari su do sada tvrdili da je vlada prebliska s lobijem koji zastupa uporabu ugljena i da bi trebala više učiniti kako bi ispunila ciljeve postavljene na pariškoj konferenciji o klimi u prosincu 2015.

“Nećemo dozvoliti da vlada povjerenstvo koristi kao smokvin list u klimatskoj politici”, kazao je ovih dana čelnik zelene parlamentarne frakcije Anton Hofreiter.

Sve potpisnice pariškog ugovora pristale su do 2030. godine smanjiti emisiju stakleničkih plinova na 40 posto razine iz 1990. godine.

You may also like

0 comments