Njemačka ukida subvencioniranje energije

Javlja DPA

Njemački fond za ekonomsku stabilizaciju (WSF), koji je pomagao potrošačima s višim troškovima energije, bit će zatvoren do kraja prosinca, rekao je ministar financija Christian Lindner za Deutschlandfunk.

“To znači da iduće godine iz njega više neće biti plaćanja. Istječu kočnice cijena struje i plina. One će također morati biti ukinute 31. prosinca”, dodao je Lindner.

Vlada se otima za sredstva jer ju je prošlotjedna odluka Ustavnog suda kojom su poništeni proračunski planovi koalicije zatečena nespremnom. Sudska odluka ostavila je rupu u saveznom proračunu od 60 milijardi eura (66 milijardi dolara).

Sud je presudio da stroga pravila o dugu u Njemačkoj ne dopuštaju vladi da novac koji je izvorno posudio tijekom pandemije koronavirusa, kada su ograničenja duga suspendirana u hitnim slučajevima, prenamijeni za klimatske promjene.

Do kraja listopada iz fonda je osigurano 31,2 milijarde eura, uključujući 11,1 milijardu eura za kočnicu cijena plina i 11,6 milijardi eura za kočnicu cijena električne energije, plus 4,8 milijardi eura za hitnu pomoć za prirodni plin i 3,7 milijardi eura za subvencije za mrežne naknade.

Upitan na radiju hoće li država uskočiti u pokrivanje visokih cijena plina u idućoj godini, Lindner je rekao: “To nije za očekivati. Na takva se pitanja mora odgovoriti kada se pojave u stvarnosti.”

“Ne treba pretpostaviti da ćemo početkom iduće godine imati izvanrednu situaciju s električnom energijom, plinom i ekonomskom održivošću. Stoga se može pretpostaviti da nema opravdanja za izvanredno stanje. Da je drugačije, odluke bi bile da se tada napravi”, rekao je.

Savez njemačkih potrošačkih organizacija (vzbv) kritizirao je odluku rekavši da “trenutni kaos oko saveznog proračuna” ne bi trebao ići na štetu potrošača.

“Privatna kućanstva će se stoga suočiti sa znatno višim cijenama”, rekla je predsjednica Ramona Pop vzbv.

Vlada je uvela kočnice cijena u ožujku 2023. i primijenila ih retroaktivno na siječanj i veljaču.

Cilj je bio spriječiti da potrošači budu preopterećeni skokom cijena energije kao rezultat ruske sveobuhvatne invazije na Ukrajinu i očekivanog porasta cijena energije.

You may also like