Njemačka u sljedećoj godini očekuje sporiji gospodarski rast

Njemačka vlada potvrdila je u srijedu važeću procjenu gospodarskog rasta u ovoj godini i prvi puta objavila prognozu za iduću godinu, kada očekuju blago usporavanje aktivnosti.

Ove bi godine njemačko gospodarstvo trebalo porasti 1,7 posto, čime je vlada potvrdila prognozu iz siječnja. Ujedno je prvi puta objavila procjenu za iduću godinu kada očekuje usporavanje aktivnosti na 1,5 posto. Prošle je godine najveće europsko gospodarstvo poraslo 1,7 posto a “uzlazni trend… nastavit će se i ove i iduće godine”, kazao je ministar gospodarstva Sigmar Gabriel. Ujedno je istaknuo sve važniju ulogu domaće potražnje u podupiranju rasta.

Dosada je glavni motor rasta njemačkog gospodarstva bio izvoz koji bi se pak iduće godine mogao smanjiti zbog posustajanja vodećih gospodarstava u nastajanju poput Kine, Brazila i Rusije. Tržište rada razvija se “izuzetno pozitivno”, naglasio je ujedno Gabriel. “Oštar rast zaposlenosti, opipljiva povećanja plaća i stabilne cijene znače da građani imaju koristi od povoljnog ekonomskog trenda”, dodao je. “S obzirom na te povoljne uvjete siguran sam da se možemo uspješno nositi s izazovima koji proizlaze iz priljeva izbjeglica”, poručuje njemački ministar.

Prošle je godine u Njemačku stiglo više od milijun izbjeglica, što bi moglo podići stopu nezaposlenosti u Njemačkoj u idućoj godini ako se oni s odobrenim statusom izbjeglica prijave agenciji za zapošljavanje kako bi potražili posao, upozoravaju u ministarstvu gospodarstva.

You may also like