Njemačka trgovinska dinamika značajnije se smanjila

Recesija?
Danas objavljeni podaci pokazuju kako je dinamika uvoza i izvoza Njemačke znatno smanjena zbog slabljenja potražnje te pojačanih globalnih trgovinskih napetosti i neizvjesnosti oko Brexita.

Tako je izvoz smanjen za 1.3 posto, a uvoz za 1.6 posto čime je trgovinski višak porastao na 18.7 milijardi eura. Čini se kako je kriza u globalnoj ekonomiji previse kako bi se njemački izvozni sector uspješno nosio sa svima njima.

Vodeći ekonomski instituti prošlog su tjedna smanjili prognoze rasta njemačkog gospodarstva u ovoj godini, zaključivši da je dugotrajno razdoblje rasta završilo. Podaci objavljeni prošlog tjedna pokazali su da su njemačke industrijske narudžbe u veljači zabilježile najveći pad u više od dvije godine, očitujući slabljenje inozemne ali i domaće potražnje za njemačkom robom.

Njemačka je već deset godina u rastu gospodarskih aktivnosti, ali je prošle godine za dlaku izbjegla recesiju.  Njemačka vlada objavit će ažurirane prognoze rasta u ovoj godini krajem mjeseca. U siječnju je Berlin priopćio kako očekuje da će gospodarstvo ove godine porasti jedan posto

You may also like

0 comments