Home Europska unija Njemačka sudi povratnike iz Sirije

Njemačka sudi povratnike iz Sirije

by Agencije

Dvojica njemačkih državljanina tuniskog porijekla osuđena su u ponedjeljak pred Visokim zemaljskim sudom u Celleu na višegodišnje zatvorske kazne zbog sudjelovanja u borbama na strani tzv. Islamske države u Siriji.

Ayoub B. i Ebrahim H.B. osuđeni su zbog članstva u terorističkoj organizaciji. Obojica su nekoliko mjeseci proveli u Siriji, gdje su se borili na strani tzv. Islamske države. Dvadesetsedmogodišnji Ayoub B., koji je u Siriji za tzv. Islamsku državu vozio sanitetska kola i bio direktno uključen u borbena djelovanja, osuđen je na četiri godine i tri mjeseca zatvora.

Ebrahim H.B., koji je trebao sudjelovati u samoubilačkom napadu kojeg je spriječila iračka vojska, osuđen je na trogodišnju zatvorsku kaznu. Obojica njemačkih državljana tuniskog porijekla pripadaju tzv. wolfsburškoj ćeliji, okupljenoj oko jednog muslimanskog propovjednika koji je mlade muslimane vrbovao za borbu na strani IS-a u Siriji.

Obojica su se nakon svega nekoliko mjeseci u Siriji “razočarani” vratili u Njemačku i postali poznati široj javnosti nakon što su u jednom dokumentarnom filmu javnog servisa ARD svjedočili o svojim motivima odlaska u Siriju i svakodnevici u redovima tzv. Islamske države.

Zbog svojih iscrpnih svjedočenja o tzv. Islamskoj državi Ayoub B. i Ebrahim H.B. osuđeni su na blaže kazne od onih koje zahtijevalo državno odvjetništvo. Broj povratnika iz borbi u Siriji u Njemačkoj procjenjuje se na preko 234, od čega su 23 osobe trenutno u zatvoru ili pritvoru.

Related Posts