Njemačka skladišta plina još su dobro popunjena

Analiza Initiative Energien Speicherna/DPA

Njemačka su skladišta plina u srijedu ujutro bila puna gotovo 74 posto, a do sljedeće zime zalihe bi mogle ponovno biti 100 posto, navodi njemačka udruga Initiative Energien Speichern (INES). Prije ove zime skladišta su bila potpuno popunjena 5. studenog.

U Njemačkoj napominju da su, unatoč hladnom siječnju, skladišta plina još uvijek puna gotovo 74 posto, što je iznad povijesnog prosjeka i iznad cilja vlade od 40 posto, objasnio je danas INES, prenosi njemačka tiskovna agencija dpa.

Ove zime više ne očekuju veći pad zaliha, čak ni ako zemlju zahvate vrlo niske temperature.

Opskrba plinom u Njemačkoj je pod strogom kontrolom od 2022., kada je Rusija zatvorila plinsku slavinu kao odgovor na sankcije EU-a zbog napada na Ukrajinu.

Veći dio Njemačke do tada je bio uvelike ovisan o ruskom plinu koji se koristio i za proizvodnju električne energije i za grijanje, pa je postojala bojazan od nestašice tog energenta.

Njemačka je tada ruski plin zamijenila uvozom s drugih lokacija, ali je taj plin skuplji. Zbog toga je inflacija u najvećem svjetskom gospodarstvu, kao i drugdje na starom kontinentu, značajno ubrzala.

You may also like