Njemačka se okreće Bliskom istoku za nabavu energenata

Pregovori

Njemački kancelar Olaf Scholz u subotu se sastao sa saudijskim prijestolonasljednikom Mohamedom bin Salmanom kako bi razgovarali o budućoj suradnji na uvozu plina i vodika dok se najveće europsko gospodarstvo bori s posljedicama rusko-ukrajinskog rata.

Razgovori dvojice čelnika u Jeddahu vodili su se o odnosima između njihovih zemalja, rekao je Scholz. Njemačka nastoji uvesti “velike količine vodika” u želji da smanji emisije ugljičnog dioksida, rekao je.

Scholz bi trebao krenuti u Ujedinjene Arapske Emirate i Katar u nedjelju, 25. rujna. Njegova delegacija uključuje glavne izvršne direktore ThyssenKruppa, SAP-a, Airbusa i Siemens Energyja.

Očekuje se da će u Kataru Scholz i emir zaljevske države razgovarati o dugoročnim planovima za isporuke plina i vodika. Katar ulaže milijarde dolara kako bi povećao svoj kapacitet LNG-a za gotovo 65 posto, a očekuje se da će prve isporuke iz njegovog projekta North Field East krenuti krajem 2025. ili početkom 2026. godine.

Ranije tijekom dana, katarski ministar energetike rekao je da su u tijeku razgovori s njemačkim komunalnim poduzećima RWE AG i Uniper SE za dugoročne LNG ugovore.

Posjet njemačke delegacije Bliskom istoku predvođen kancelarom polučio je uspjeh. Kompanija RWE sklopila je ugovor s tvrtkom Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) o isporuci ukapljenog prirodnog plina najvećem europskom gospodarstvu do kraja prosinca, objavio je u nedjelju RWE.

You may also like