Njemačka razmatra privatizaciju mreže od 13 tisuća kilometara autocesta

Njemačka vlada razmatra privatizaciju autocesta, u kojoj bi se strateškom partneru prepustilo nešto manje od polovice vlasničkog udjela u najvećoj europskoj i drugoj po veličini svjetskoj mreži autocesta.

Prema pisanju njemačkih medija, država bi zadržala većinski udio u autocestama. U ovom trenutku još nije poznato koliko bi njemačke javne financije dobile od privatizacije autocesta. No, taj iznos ne bi bio mali ako se uzme u obzir podatak da savezne vlasti samo od cestarine koju plaćaju kamioni za korištenje tih brzih prometnica godišnje uberu oko četiri milijarde eura. U Berlinu, inače, vjeruju da bi svoje udjele u autocestama mogle prodati njemačke savezne pokrajine.

Kao koristi od moguće privatizacije autocesta u Berlinu navode bolje i učinkovitije upravljanje tim prometnicama ako u njihovu vlasničku strukturu uđe i privatni partner. To se posebno odnosi na održavanje autocestovne mreže od čak 13.000 kilometara, od koje je veća samo ona u SAD-u. No, upozoravaju stručnjaci, puno je i otvorenih pitanja, a malo je vjerojatno i da bi se u privatizaciju krenulo prije saveznih izbora u rujnu sljedeće godine.

Oko mogućnosti privatizacije autocesta, čini se, nema suglasnosti ni u samoj vladi Angele Merkel. Tako se kao zagovornik tog modela navodi CDU-ov ministar financija Wolfgang Schäuble, dok se kao protivnik privatizacije ističe SPD-ov ministar gospodarstva Sigmar Gabriel, prenosi Jutarnji list.

You may also like