Home Energetika Njemačka radi na jačanju kapitala auto industrije

Njemačka radi na jačanju kapitala auto industrije

by Energypress.net

[vc_row][vc_column width=”1/3″]Angela Merkel[/vc_column][vc_column width=”2/3″]Njemačka vlada dogovorila je s predstavnicima automobilske industrije da se ispitaju mogućnosti jačanja dioničkog kapitala ponajprije dobavljača u tom sektoru u sklopu najavljenog “razvoja koncepta tržišnog gospodarstva”.[/vc_column][/vc_row]

Premijerka Angela Merkel, regionalni čelnici i direktori automobilskih kompanija složili su se na videokonferenciji u utorak da je njemački sektor pogođen izraženim gospodarskim i strukturnim izazovima.

Konkretne mjere nisu dogovorene. Glasnogovornik vlade Steffen Seibert rekao je tek da će radna skupina sada istražiti kako bi se moglo pomoći kompanijama, pogođenima snažnim padom potražnje uslijed pandemije. Radne skupine posebno će istražiti “može li se, i kako, razviti koncept tržišnog gospodarstva radi jačanja dioničkog kapitala, ponajprije dobavljačkih tvrtki”.

Vlada je već uvela pakete poticaja, uključujući mjere pomoći automobilskom sektoru koji zapošljava oko 832 tisuće radnika i imao je problema i prije epidemije, ponajprije s povratom ugleda narušenog skandalima vezanim uz varanje na testovima ispušnih plinova iz dizelskih vozila.

Višemjesečni pregovori urodili su tek skromnim rezultatima a novi krug trebao bi se održati u studenome. Premda izdašni plan oporavka uključuje poticaje za električne automobile, vlada kancelarke Merkel zasada odolijeva pozivima autoindustrije da usvoji poticajne mjere za uništavanje starijih vozila kako bi se povećala prodaja novih automobila s motorima s unutarnjim sagorijevanjem.

Iz divova autoindustrije Volkswagena i Daimlera poručili su da su se kupci počeli vraćati u autosalone nakon ublažavanja mjera zatvaranja, što je rezultiralo postupnim oporavkom potražnje u Europi i Kini, navodi Reuters.

Related Posts