Njemačka predlaže sankcije Iranu

Zbog obogaćivanja urana
Velika Britanija, Francuska i Njemačka moraju biti spremne reagirati na iransko kršenje nuklearnog sporazuma iz 2015. a to bi moglo značiti ponovno nametanje sankcija Teheranu, premda Europa još želi spasiti sporazum, rekao je u ponedjeljak njemački ministar vanjskih poslova.

Iran je prošli tjedan rekao da je nastavio obogaćivanje uranija u podzemnom nuklearnom postrojenju Fordow te tijekom vikenda rekao da bi mogao pročistiti do razine 60 posto fisijske čistoće, ne daleko od razine 90 posto potrebne za gorivo nuklearne bombe – što je njegovo do sada najznakovitije kršenje sporazuma sa svjetskim silama.

Iran kaže da je njihovo kršenje sporazuma izazvano povlačenjem SAD-a iz sporazuma prošle godine i njegovim ponovnim nametanjem sankcija koje su ugušile iranski izvoz te da će se ponovno početi poštivati sporazum učini li to i Washington.

No tri strane nuklearnog sporazuma iz 2015., čija je svrha suziti Iranu svaku mogućnost da razvije nuklearnu bombu, izrazile su uznemirenost zbog nastavka obogaćivanja urana, bojeći se da će uvelike otežati spašavanje nuklearnog sporazuma koji se već raspao.

Stigavši na sastanak ministara Europske unije u Bruxellesu, njemački ministar Heiko Maas rekao je da će se kasnije u ponedjeljak sastati sa svojim britanskim i francuskim kolegom u Parizu kako bi razmotrili nove korake

Pod uvjetima sporazuma, ako bilo koja od europskih potpisnica vjeruje da Iran krši sporazum, može pokrenuti postupak rješavanja sporova koji bi – unutar 65 dana – mogao kulminirati u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda obnovom globalnih sankcija Iranu.

Do tada, europsko je stajalište da Međunarodna agencija za atomsku energiju i njezini inspektori moraju najprije provjeriti zadnje iranske objave o obogaćivanju urana, rekli su diplomati EU-a.

Europsko stajalište je ključno jer, nakon što je američki predsjednik Donald Trump odbacio sporazum potpisan prije no što je on postao predsjednik, druge potpisnice Rusija i Kina su saveznice Irana te je malo vjerojatno da bi poduzele takav korak.

You may also like

0 comments