Njemačka poziva Izrael i Palestinu na suzdržanost

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier u utorak je upozorio Izraelce i Palestince da “ne dolijevaju ulje na vatru” i prodube sukob s nesagledivim posljedicama. “Pozivam sve dužnosnike da ne dodaju ulje na vatru i da umjereno djeluju na smirenje stanja. Svako drugačije ponašanje samo će pogoršati sukob, koji može imati nesagledive posljedice”, rekao je Steinmeier.

Njemački ministar je govorio na zajedničkoj konferenciji za novinare s jordanskim kolegom Nasserom Judehom u Sweimehu, na Crnom moru, u sklopu konferencije Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi (OESS) o zajedničkoj sigurnosti na Sredozemlju. Novi porast nasilja koji od početka listopada pogađa palestinske teritorije i Izrael pokazuje koliko je važno pokrenuti mirovni proces na Bliskom istoku, kako bi se nadvladala nedostatna komunikacija između Izraelaca i Palestinca, dodao je Steinmeier.

Judeh je optužio Izrael da je odgovoran za posljednju eskalaciju napetosti s Palestincima, koja je, drži on, rezultat izraelskih provokacija na Platou džamija u Jeruzalemu.

Jordan, čuvar Esplanade džamija i Palestinci optužuju Izrael da želi promijeniti pravila pristupa tom svetom mjestu. Plato u jeruzalemskom Starom gradu na kojemu se nalaze džamije treće je najsvetije mjesto islama, ali se na njemu također nalaze i ostaci starozavjetnog židovskog hrama, najsvetijeg mjesta judaizma. Na Platou džamija su na snazi pravila nazvana status quo koja omogućavaju Židovima da posjete to mjesto, gdje ne smiju moliti.

Muslimani tamo mogu moliti u svako doba dana, ali im Izraelci ograničavaju pristup. Palestinci optužuju Izrael da želi promijeniti status quo. “Nikome nećemo dozvoliti da promijeni status quo”, rekao je Judeh i dodao da kraljevstvo proučava sve diplomatske i pravne opcije zaštite svetih mjesta.

Tijekom govora na početku konferencije OESS-a Steinmeier je tražio od zemalja Bliskog istoka da izrade strategiju zajedničke sigurnosti, bez obzira na brojne i složene procjepe koji se stvaraju između nekoliko zemalja, rekao je i spomenuo primjer Irana i Saudijske Arabije.

You may also like