Njemačka poručila kako nema pregovora o trgovini prije Brexita

Njemačka vlada je u srijedu podsjetila London da nikakvi pregovori o trgovini s Velikom Britanijom nisu mogući dok je ova još u Europskoj uniji, dok britanska premijerka Theresa May želi da njezina zemlja postane “svjetski prvak slobodne trgovine”.

“Situacija je jasna: zemlja članica EU-a ne može, sve dok je dio bloka, pregovarati o bilateralnim trgovinskim odnosima s nekom zemljom izvan EU-a”, rekao je Steffen Seibert, glasnogovornik kancelarke Angele Merkel na redovitoj tiskovnoj konferenciji vlade.

Seibert pak nije htio komentirati bilateralne susrete Therese May na summitu G20 u Kini. Ona se u ponedjeljak pohvalila nizom trgovinskih ugovora koji će za Veliku Britaniju biti mogući kada izađe iz EU-a, spomenuvši spremnost Australije, Indije i Južne Koreje da “počnu pregovore”.

No zasad zemlja još nije počela pregovore o Brexitu o kojemu je većina Britanaca odlučila na referendumu organiziranom prije dva mjeseca. Ti bi pregovori mogli potrajati najmanje dvije godine. “Velika Britanija mora obavijestiti europske partnere kako u budućnosti zamišlja svoje veze s EU-om” te službeno početi pregovore o istupanju iz Unije, rekao je glasnogovornik Angele Merkel koja je dosad bila blagonaklona prema svojoj novoj britanskoj kolegici.

You may also like

0 comments