Njemačka policija pritvorila petoricu ‘novaka IS-a’

Njemačka policija u utorak je uhitila petoricu muškaraca osumnjičenih za povezanost s terorstičkom organizacijom Islamskom državom, koji su navodno pokušavali novačiti borce za tu džihadističku skupinu.

“Petorica optuženih dio su međunarodne salafističko-džihadističke mreže, s optuženim Ahmadom Abdulazizom Abdulahom A., koji je imao vodeću ulogu”, navodi se u izjavi iz tužiteljeva, ureda a referira se na 32-godišnjeg Iračanina.

“Cilj mreže koju je on vodio je slanje ljudi u IS u Siriju”, dodaje se.

Turski državljanin Hasan C. i njemačko-srpski državljanin Boban S. navodno su  imali zadaću naučiti ih arapski i indoktrinirati ih islamističkim sadržajima.

Dok je vođa skupine bio ovlašten dopustiti i organizirati svaki odlazak u Siriju, navodno je provedbu planova prepustio drugoj dvojici muškaraca pritvorenih u utorak, njemačkom državljaninu Mahmoudu O. i kamerunskom državljaninu Ahmedu F. Y.

Ta je mreža najmanje jednoga mladog čovjeka i njegovu obitelj poslala da se pridruže IS-u u Siriji, dodaju tužitelji.

Petorica muškaraca uhićena su u saveznim pokrajinama Donjoj Saskoj i Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, objavili su njemački mediji.

Prema podacima njemačke obavještajne službe, objavljenima u svibnju,  820 džihadista napustilo je Njemačku te otišlo u Siriju i Irak.

Gotovo trećina ih se vratila, 140 ih je ubijeno u inozemstvu, a oko 420 ih je još u Siriji i Iraku.

(Agencije)

You may also like