Njemačka otpisal 20 milijuna eura duga BIH

Njemačka je otpisala Bosni i Hercegovini dug od dvadeset milijuna eura nakon što su vlasti te zemlje ispunile uvjet da ulože dodatna sredstva u elektroenergetski sektor kroz jačanje obnovljivih izbora energije, potvrđeno je u ponedjeljak iz njemačkog veleposlanstva u Sarajevu.

Kako je pojašnjeno u priopćenju, njemačka savezna vlada odluku o otpisu duga donijela je na temelju činjenice da je BiH investirala četiri milijuna eura u obnovu svojih hidroelektrana na rijekama Trebišnjica i Rama. “Nakon što je BiH ispunila ovaj uvjet omogućen je otpis dugova”, stoji u priopćenju. Njemački veleposlanik u BiH Christian Helbach ocijenio je kako je ovo dokaz plodne suradnje s BiH.

Time se, po njegovoj ocjeni, potiče razvitak sektora obnovljive energije koji je za BiH veoma bitan jer krije veliki potencijal, a Njemačka istodobno daje svoj neizravni doprinos zaštiti okoliša i borbi protiv klimatskih promjena. Kroz različite projekte finncijske suradnje Njemačka je od 1995. godine Bosni i Hercegovini stavila na raspolaganje iznos od oko 750 milijuna eura.

You may also like