Njemačka odgodila zabranu uporabe dizelaša

 Njemački sud je u četvrtak odgodio presudu o tome smiju li gradovi zabraniti dizelske automobile koji jako zagađuju okoliš, odluku koja bi mogla umanjiti vrijednost oko 15 milijuna takvih vozila u Europi i prisiliti automobilsku industriju na skupe preinake. 
Sudac Andreas Korbmacher objavio je kako će najviši njemački upravni sud 27. veljače objaviti odluku o žalbi njemačkih saveznih država na zabrane lokalnih sudova u Stuttgartu i Duesseldorfu zbog zagađenosti zraka.

Svijet polako okreće leđa automobilima s dizelskim motorima otkad je Volkswagen 2015. priznao da je varao na američkim testiranjima ispušnih plinova na kojima su mjerni uređaji pokazivali kako motori ispuštaju dozvoljene količine štetnih ugljikovih oksida i drugih čestica.

Iako i druge države razmišljaju o uvođenju restrikcija dizelaša, zabrana takvih vozila u Njemačkoj, domovini modernog automobila, zadala bi veliki udarac njemačkoj automobilskoj industriji.  “Dizel bi mogao dobiti svoj posljednji smrtonosni poljubac (tom presudom)”, napisali su u pismu svojim klijentima analitičari tvrtke Evercore ISI koja pruža savjetničke usluge investitorima.

Njemačka je dugo promovirala dizelaše kao vozila koja pomažu u borbi protiv emisije stakleničkih plinova i postizanju zacrtanih ciljeva u borbi protiv klimatskih promjena, no skandal oko Volkswagena preusmjerio je fokus na ulaganje u električne automobile, kao i u razvijanje ‘čišćih’dizelaša.

Savezni upravni sud u Leipzigu odlučit će jesu li legalne zabrane koje su donijeli lokalni sudovi nakon što je neprofitna udruga za zaštitu okoliša i potrošača DUH tužila gradske vlasti.

Tijekom saslušanja u četvrtak u Leipzigu pravnici su raspravljali hoće li vlada morati uvesti novi način označavanja automobila kako bi vlastima omogućila provođenje zabrana.

Vlada kancelarke Angele Merkel, koja je napadana zbog povezanosti s automobilskom industrijom, lobirala je protiv zabrana u strahu da bi one mogle razljutiti milijune vozača i poremetiti gradski promet.  U isto vrijeme vlasti u Parizu, Madridu, Mexico Cityju i Ateni najavljuju kako će zabraniti dizelaše u središtima grada do 2025., dok Kopenhagen to planira učiniti već iduće godine.

Njemačka kancelarka Angela Merkel se u četvrtak u svom obraćanju Bundestagu povodom sutrašnjeg samita Europske unije založila za bolju raspodjelu sredstava unutar EU-a kao i za nove impulse koji bi udahnuli novi zamah uniji.

„Nama je potreban novi polet za Europu“, rekla je Angela Merkel (Kršćansko-demokratska unija CDU) tijekom svog obraćanja zastupnicima.

Ona je najavila da će budućnost Europe biti jedna od glavnih tema njezina četvrtog mandata, ukoliko članovi potencijalnog koalicijskog partnera daju zeleno svjetlo.

„U novom koalicijskom ugovoru Unija CDU/CSU i SPD su se jasno zauzeli za to da Njemačka može unutar Europske unije preuzeti više odgovornosti“, rekla je Merkel.

U svezi s pregovorima o proračunu koji bi trebali početi u petak na samitu EU-a u Bruxellesu, Merkel je naglasila kako je Europskoj uniji potreban proračun prilagođen budućim izazovima.

„Europska unija treba proračun koji će je podržati u naumu da se zaista suoči s novim izazovima“, rekla je Merkel. Kao jedan od najvažnijih izazova Merkel je istaknula bolju zaštitu vanjskih granica EU-a.

Njemačka kancelarka je istodobno naglasila kako je Njemačka spremna preuzeti veću financijsku odgovornost nakon Brexita ali da isto tako i od europskih partnera očekuje solidarnost.

„Prilikom nove raspodjele sredstava iz strukturnih fondova moramo obratiti pozornost da se kriteriji raspodjele prilagode spremnosti pojedinih regija u angažmanu oko primanja i integracije izbjeglica“, rekla je Merkel i dodala kako se unutar EU-a „solidarnost ne bi smjela odvijati jednosmjerno“.

Alexander Gauland, zastupnik desno populističke Alternative za Njemačku (AfD) i jedan od najžešćih kritičara liberalne izbjegličke politike Angele Merkel, optužio je njemačku kancelarku za „ucjenu“ istočnoeuropskih zemalja, koje se najviše opiru primitku izbjeglica.

„To je politička ucjena. Potpuno je pogrešno isplate istočnim Europljanima uvjetovati raspodjelom izbjeglica unutar Europske unije“, rekao je Gauland.

You may also like