Njemačka obnovljivom energijom pokriva trećinu potreba za strujom

Obnovljiva energija trebala bi ove godine pokriti trećinu potrošnje električne energije u Njemačkoj, što je razina koja dosad nije zabilježena, navodi se u predviđanjima Savezne udruge za energiju BDEW objavljenim u utorak.

“Obnovljiva energija će po našim predviđanjima pokrivati oko 33 posto ukupne potrošnje električne energije u Njemačkoj”, što znači da će se oko 193 milijarde kWh dobiti iz solarne energije, vjetra ili drugih izvora obnovljive energije, ističe se u priopćenju BDEW-a i Instituta za istraživanje solarne energije i vodika u Baden-Wuertembergu (ZSW). Tako se ova zemlja našla nadomak cilju koji si je postavila u 2020. (35 posto). Do 2030. udio obnovljive energije treba premašiti 50 posto a do 2050. dostići i 80 posto.

U 2014. udio obnovljive energije u potrošnji struje bio je oko 27 posto, ili 161 millijardi kWh. Takav nagli napredak ostvaren u godinu dana uglavnom je povezan s korištenjem energije vjetra i Sunca. Već krajem listopada proizvodnja vjetroelektrana je sa 63 milijarde kWh bila za 47 posto veća nego u istom razdoblju lani. Solarna energija je pak, usprkos padu broja novih uređaja zbog smanjenja poreznih olakšica, u prvih deset mjeseci 2015. proizvela struje koliko u čitavoj 2014., ili 35 milijarda kWh.

Njemačka je odlučila potpuno napustiti nuklearnu energiju do 2022. koju treba zamijeniti obnovljiva energija. No to ne ide glatko, napose kada je riječ o prijenosu električne energije dobivene od vjetra, koja se uglavnom proizvodi na sjeveru zemlje, u velika industrijska središta i kućanstva na jugu.

You may also like