Njemačka obilježava šest desetljeća Bundeswehra

Njemačka u četvrtak obilježava 60. obljetnicu osnivanja vojnih snaga, na sjednici Bundestaga ističe se pozitivna uloga Bundeswehra u demokratskom razvoju Njemačke, dok istodobno neke političke stranke traže i njegovo ukidanje. “Za sigurnost naše zemlje nije nam potreban Bundeswehr. Oružje ne donosi sigurnost”, rekao je u četvrtak, tijekom rasprave u Bundestagu, potpredsjednik zastupničkog kluba stranke Ljevica, Wolfgang Gehrcke. On se založio za to da se novac koji bi se uštedio ukidanjem Bundeswehra utroši na zbrinjavanje izbjeglica.

Predstavnici ostalih parlamentarnih stranaka odbacili su zahtjeve za ukidanjem Bundeswehra te su na 60. obljetnicu njegova osnivanja istaknuli zasluge koje su vojne snage imale u izgradnji demokratske Njemačke. “Nema slobode bez sigurnosti, a za našu sigurnost Bundeswehr nam je itekako potreban”, rekao je predstavnik Kršćansko-demokratske unije (CDU) Henning Otte.

Njegov kolega iz Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Rainer Arnold pohvalio je Bundeswehr zbog angažmana oko izbjeglica. On je istodobno izrazio potrebu ponovnog aktiviranja umirovljenih pripadnika Bundeswehra s obzirom na činjenicu da izbjeglička kriza “neće tako brzo biti okončana”. U srijedu navečer je paljenjem baklji i svečanim postrojavanjem ispred zgrade Bundestaga obilježena 60. godišnjica osnivanja vojnih snaga tadašnje Zapadne Njemačke.

Jedanaest godina nakon 2. svjetskog rata zapadne sile procijenile su kako im je potrebna nova njemačka vojska kao uzdanica u mogućem sukobu protiv istočnog bloka. Od 1992. vojnici Bundeswehra, koji su po Ustavu isključivo obrambena vojska, sudjeluju i u misijama u inozemstvu, a dosad je u tim misijama poginulo 116 vojnika.

You may also like