Njemačka nezadovoljna što Britanija zaustavlja europski obrambeni projekt

Njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen pozvala je Veliku Britaniju u četvrtak da prestane blokirati korake prema jačanju obrambene suradnje unutar EU-a te kazala da su hitno potrebni napori u suočavanju s prijetnjama.

“Najveći otpor dolazi od Britanaca”, rekla je von der Leyen za tjednik Die Zeit. “I stoga mi pozivamo na poštenje: Tkogod napušta EU ne bi trebao u zadnjim metrima blokirati karavan”.

Velika Britanija, čiji su građani glasali u lipnju da napuste EU, izrazila je zabrinutost zajedno s Poljskom i baltičkim zemljama da bi koraci prema jačanju europske obrambene suradnje mogli oslabiti NATO savez.

Von der Leyen je rekla da Njemačka vidi američko sudjelovanje u Savezu kao temeljni kamen sigurnosti, no dodala je kako je sada Europljanima jasno da SAD “neće više automatski kompenzirati europsku pasivnost”.

Ona je rekla da izbor republikanca Donalda Trumpa može biti poziv Europi na buđenje da se poboljša učinkovitost njezine obrane i pojača suradnja s obzirom na prijetnje poput islamističkog terorizma i ruskoga nepoštivanja granica. SAD će uvijek biti naš najvažniji i najbliži partner, ali mi Europljani ne možemo izvlačiti svoju snagu iz SAD-a, a on će pokazati prisutnost u svijetu, ili neće”, kazala je. “Europa mora odlučiti želi li oblikovati događaje ili biti pijun”.

Za vrijeme izborne kampanje, Trump je rekao da, kao predsjednik, možda neće doći u pomoć zemljama koje nisu potrošile dovoljno za obranu, dovodeći u pitanje zajedničko sigurnosno jamstvo o kojemu NATO ovisi.

You may also like