Njemačka na putu solidnog oporavka zbog pada cijena energije

Njemačko je gospodarstvo dobro krenulo u 2016. godinu i još je uvijek na putu da ostvari solidan rast, unatoč nepovoljnim trendovima poput posustajanja tržišta u nastajanju koja koče ključni izvozni sektor,

“Izgledi za rast svjetskog gospodarstva dodatno su pogoršani u prošlom mjesecu”, konstatiralo je ministarstvo u najnovijem mjesečnom izvješću. “S obzirom na takvo okruženje njemački je izvoz i dalje blago prigušen na početku godine”, dodaju.

Ekonomska očekivanja pogoršana su zbog bojazni povezanih s usporavanjem u Kini i drugim tržištima u nastajanju kao i zbog previranja na financijskim tržištima. Njemačko gospodarstvo trebalo bi i u predstojećem razdoblju crpiti podršku iz rekordno visoke zaposlenosti, snažne domaće potrošnje, niskih cijena nafte i slabijeg eura, napominju u ministarstvu.

Upravo je snažan pad cijena energije u odvojenom izvješću državnog zavoda za statistiku izdvojen kao uzrok stagnacije potrošačkih cijena u Njemačkoj u veljači. Time je Destatis potvrdio prvu procjenu inflacije u prošlom mjesecu.

U siječnju potrošačke su cijene u najvećem europskom gospodarstvu porasle 0,5 posto u odnosu na isti mjesec lani. Izuzme li se 8,5-postotni pad cijena energije u veljači, inflacija je bila u pozitivnom teritoriju i iznosila je 0,9 posto, pokazuju podaci Destatisa.

Njemačka inflacija pozorno se prati zbog ključne uloge njemačkog gospodarstva u Europi, posebno nakon što je Europska središnja banka (ECB) u četvrtak najavila dodatne mjere povećanja likvidnosti u eurozoni, u prvom redu radi poticanja kreditiranja realnog sektora i tvrdokorno niske inflacije.

Tako je, između ostalog, mjesečna vrijednost programa kupnje imovine podignuta sa 60 na 80 milijardi eura a u popis su uvrštene i korporativne obveznice s investicijskim rejtingom. Dosada je ECB kupovao samo obveznice financijskih kompanija.

Na konferenciji za novinstvo nakon objave odluke o novim poticajnim mjerama čelnik ECB-a Mario Draghi naglasio je da središnja monetarna institucija želi u prvom redu spriječiti prelijevanje efekata oštrog pada cijena nafte i posljedične niske inflacije na cijelo gospodarstvo. “Ključno je da izbjegnemo takvo prelijevanje”, kazao je Draghi.

Podaci Destatisa pokazuju također da su mjerene harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), osmišljenim kako bi se olakšale usporedbe među članicama eurozone, cijene u Njemačkoj u veljači pale 0,2 posto u odnosu na isti mjesec lani. Na mjesečnoj su razini porasle 0,4 posto, pokazuje izvješće statističkog ureda.

You may also like