Njemačka mora više ulagati

Njemački javni i privatni sektor mora značajno povećati ulaganja kako bi osigurali nastavak rasta gospodarskih aktivnosti i otvaranje novih radnih mjesta, upozoravaju stručnjaci.

Ministar gospodarstva Sigmar Gabriel okupio je skupinu od 21 stručnjaka, uključujući ekonomiste i sindikalne čelnike te predstavnike financijskog sektora i kompanija, kako bi analizirali stanje ulaganja i iznijeli preporuke za njihovo povećanje. Ta skupina zaključila je da Njemačka trpi negativne posljedice vrlo slabih ulaganja. Potreban iznos ulaganja nije naveden u njihovu izvješću, ali je predsjedatelj skupine Marcel Fratzscher iz ekonomskog instituta DIW za dnevnik Bild izjavio da je ukupna vrijednost ulaganja na godišnjoj razini 100 milijardi eura manja no što bi trebala biti. Većina tog zaostatka odnosi se na privatni sektor, dodao je Fratzscher.

Samo bi ulaganja u transportnom sektoru trebala biti veća za sedam do 10 milijardi eura, kazao je Fratzscher novinarima, ističući da vlada mora riješiti taj problem što prije, jer odgoda povlači za sobom i više troškove. Uz povećanje javne potrošnje, stručnjaci su predložili da vlada uspostavi nove instrumente kako bi se mobilizirao privatni kapital za popravak starih i gradnju novih cesta. Sugerirali su i osnivanje fonda koji bi omogućio uključivanje štediša u financiranje takvih projekata.