Njemačka minstrica obrane falsificirala svoj životopis

Elitno američko sveučilište optužilo je njemačku ministricu obrane Ursulu von der Leyen da netočno navodi njegovo ime u svojem životopisu, prenosi u nedjelju list Welt am Sonntag.

Ministrica je u svojem životopisu navela je da je od 1992. do 1996. boravila na Stanfordu iako na tom sveučilištu nikada nije bila službeno upisana niti je stekla ikakvu kvalifikaciju, kazala je glasnogovornica sveučilišta.

Glasnogovornik njemačke ministrice tvrdi da ona posjeduje dokumentaciju koja potkrepljuje podatke iz njezina životopisa. Ministrica je pohađala seminare kao gost i dobrovoljno je radila u bolničkoj administraciji. Sudjelovala je također u istraživanju o liječenju neplodnosti s jednim studentom sveučilišta, no ono nije objavljeno u znanstvenom časopisu. Glasnogovornica sveučilišta kazala je da aktivnosti navedene u CV-u ne nose formalne bodove i istaknula da ne postoje dokazi da je von der Leyen bila upisana niti da je završila bilo kakav studijski program.

Akademska karijera njemačke ministrice obrane trenutačno je pod povećalom javnosti jer je optužena da je plagirala velik dio svoje doktorske disertacije. Ona odbacuje optužbe i pozvala je Medicinski fakultet u Hanoveru, na kojem je diplomirala 1990., da pokrene neovisnu reviziju njezina rada. Slične optužbe stajale su karijere bivšeg ministra obrane Karla Theodora zu Guttenberga 2011. i bivše ministrice obrazovanja Annette Schavan 2013. Von der Leyen je jedan od najpopularnijih članova njemačke vlade i smatra je se mogućom nasljednicom Angele Merkel. Majka je sedmero djece.

You may also like