Home Europska unija Njemačka: Ima bitnijih pitanja od raspodjele izbjeglica

Njemačka: Ima bitnijih pitanja od raspodjele izbjeglica

by Nikola Pusonjic

[vc_row][vc_column width=”1/3″]Njemačka je spremna zasad privremeno odustati od rasprave o raspodjeli izbjeglica između europskih zemalja, rekao je njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere u četvrtak u Sofiji.[/vc_column][vc_column width=”2/3″]Na margini razgovora ministara Vijeća EU-a u Sofiji de Maiziere je rekao da u svrhu postizanja napretka u širim reformama izbjegličkog i azilantskog sustava u EU, ima smisla najprije se koncentrirati na druga pitanja.

De Maiziere je ostavio otvorenim pitanje hoće li Njemačka na kraju inzistirati na određivanju kvota ili ne.

“O tome ćemo odlučiti na kraju pregovora”, rekao je de Maiziere.[/vc_column][/vc_row] Bugarska je preuzela rotacijsko predsjedanje – njezino prvo otkad se priključila bloku – na početku godine.

De Maiziereove primjedbe izrečene su u doba zastoja planiranih reformi azilantske politike EU-a, koja je zapela od 2016. u jeku spora o mogućim aranžmanima kvota.

Europska komisija i zemlje poput Njemačke podržavaju obavezivanje zemalja da preuzmu ljude, barem u slučaju vrlo jakog priljeva izbjeglica.

Međutim Poljska, Mađarska i Češka Republika odbijaju svaku obavezu otvaranja granica.

Nedavno su dobile potporu u novom austrijskom kancelaru Sebastianu Kurzu.

On tvrdi da to nije mišljenje samo nekoliko zemalja članica nego i samih izbjeglica koje ne žele ići na mjesta poput Bugarske, Rumunjske ili Poljske. Ako bi na ta mjesta bili premješteni silom, oni bi i dalje nastojali ići u Njemačku, Austriju ili Švedsku što je prije moguće. (Agencije)

Related Posts