Njemačka i Japan dogovorili gospodarsko sigurnosnu suradnju

Njemačka kancelarka Angela Merkel i japanski premijer Shinzo Abe dogovorili su se u ponedjeljak u Tokiju da će dvije zemlje proširiti suradnju u području obrane i sigurnosti.
U tu svrhu Merkel i Abe postigli su široki sporazum o postupanju s povjerljivim informacijama kako bi olakšali razmjenu dojava koje se odnose na međunarodne zločine, uključujući terorizam. Merkel, koja je doputovala u dvodnevni posjet Tokiju ranije u ponedjeljak, izjavila je da će sporazum o slobodnoj trgovini između Japana i Europske unije, koji je stupio na snagu u petak, “poslati važan signal svijetu”.

Sporazum o ekonomskom partnerstvu pokriva trećinu globalne ekonomije. Abe je istaknuo važnost sporazuma između EU-a i Japana, posebice u nemirnim trenucima protekcionizma i nestabilnosti. “Velika Britanija polako izlazi iz EU-a, a uloga Njemačke u svijetu je sve važnija”, rekao je Abe novinarima na početku sastanka s Merkel.

Ona je kazala kako želi osnažiti njemačko-japanske gospodarske i znanstvene veze. Istaknula je kako 450 njemačkih poduzeća aktivno djeluje u Japanu posebice ukazavši na činjenicu da se u njezinoj pratnji nalazi veliko gospodarsko izaslanstvo. “Mi ne počinjemo od nule, naši odnosi su stabilni”, rekla je Merkel.

Dvoje čelnika također je razgovaralo o brexitu, summitu G20 koji se u lipnju održava u Osaki, te sjevernokorejskom nuklearnom programu. U utorak će njemačku kancelarku primiti i japanski car Akihito i prijestolonasljednik Naruhito, koji bi početkom svibnja na japanskom tronu trebao zamijeniti svog oca.

You may also like

0 comments