Njemačka i Francuska će usmjeravati EU nakon Brexita

Francuski predsjednik Francois Hollande u četvrtak je nakon sastanka s novoizabranim njemačkim predsjednikom Frankom-Walterom Steinmeierom rekao da njihove dvije države moraju „dati smjer“ Europskoj uniji pošto je Ujedinjeno Kraljevstvo počelo proces izlaska iz tog saveza.

„Naše dvije zemlje su bitne da bi Europa nastavila napredovati“, rekao je Hollande nakon susreta sa Steinmeierom u Parizu.

„Francuska i Njemačka sada imaju jasnu odgovornost za određivanje smjera Europi“, dodao je francuski predsjednik. Britanska premijerka Theresa May u srijedu je obavijestila Bruxelles o britanskoj namjeri izlaska iz EU-a pismom kojim je službeno počeo dvogodišnji proces pregovora o Brexitu.

Pariz i Berlin moraju svojim narodima „dati viziju kako bi mogli biti potpuno angažirani u gradnji Europe budućnosti“, istaknuo je Hollande. Savez između Francuske i Njemačke dugo je godina ključni odnos za europsku unutarnju politiku. Steinmeier, kojemu je ovo bilo prvo inozemno putovanje otkako je prošli tjedan prisegnuo za njemačkog predsjednika, istaknuo je zajedno s Hollandeom važnost europskog projekta. „Njemačka i Francuska imaju veliku odgovornost u zaštiti europske integracije“, zaključio je njemački čelnik.

You may also like