Njemačka i Danaska započinju zajednički projekt u energiji vjetra

Ministarstva za klimu
Njemačka i Danska usko će surađivati na širenju proizvodnje struje u vjetroturbinama na moru, objavilo je njemačko ministarstvo gospodarstva i dansko ministarstvo za klimu.

Zajednički projekti “značajno će pridonijeti” proizvodnji električne energije bez štetnih emisija u Europi i zato su u fokusu njemačkog predsjedanja Europskim vijećem, kazao je njemački ministar gospodarstva Peter Altmaier.

Istaknuo je i moguće sinergije u razvoju zelenog vodika u proizvodnji energije. Strategija Europske unije za obnovljive izvore energije predviđa povećanje proizvodnje struje iz energije vjetra za pet puta do 2030. godine, a sličan rast zacrtan je i za 20-godišnje razdoblje zaključno s 2050. godinom.

To implicira da će se kapaciteti u sljedećih 30 godina povećati sa sadašnjih 12 na 300 gigawata. Danska trenutno radi na projektima dva ‘energetska otoka’ u Sjevernom i Baltičkom moru, gdje planira izgraditi umjetni otok.

Energetski otoci trebali bi označiti početak novog energetskog doba u kojem će preuzeti primat od samostalnih vjetroparkova na moru. Tako proizvedena električna energija konvertirati će se tehnologijom “power-to-x” u druge oblike energije koji će se naknadno moći koristiti u raznim sektorima, poput transporta.

You may also like

0 comments