Home Energetika Njemačka i Češka traže potpuno odustajanje od ruskih energenata

Njemačka i Češka traže potpuno odustajanje od ruskih energenata

by Energypress.net

Diplomatski izvori

Njemačka i Češka pritišću Europsku uniju da održi razgovore o tome kako eliminirati preostali uvoz energije iz ruskih izvora u Evropu, potvrdile su neimenovani diplomati iz bloka Reutersu. Dvije zemlje tražit će od Brisela da počne redovne razgovore na visokom nivou, potencijalno među ministrima energetike zemalja, o tome kako u potpunosti prekinuti uvoz ruske energije.

Moskva je smanjila izvoz plina u Evropu od početka invazije na Ukrajinu 2022, a podmorska eksplozija zatvorila je plinovod Sjeverni tok od nekadašnjeg najvećeg dobavljača plina Rusije do Njemačke.

EU je brzo zamijenio rusko gorivo obnovljivom energijom i plinom od drugih dobavljača, ali je blok još prošle godine dobivao 15 posto plina iz Rusije, prenosi Hina.

Rusija je prošle godine poslala više od 15,6 miliona tona tečnog prirodnog plina u luke EU-a, prema analitičkoj kompaniji Kpler, što je skok od 37,7 posto u poređenju sa 2021. godinom.

Članice EU-a i dalje ovisne o ruskom plinu
Berlin i Prag uputit će poziv tokom sastanka ministara energetike zemalja EU-a u Briselu u četvrtak, rekle su Reutersu diplomate EU-a.

Ministri će razgovarati o preprekama s kojima se suočavaju prilikom postepenog ukidanja uvoza ruske energije.

Članice EU-a, uključujući Austriju i Mađarsku, i dalje su jako ovisne o ruskom plinu.

Potez dvije zemlje jedan je od brojnih načina na koje EU pokušava zaobići nedovoljnu podršku sankcijama među članicama. Mađarska je više puta rekla da će blokirati potpune sankcije Rusiji.

EU je već zabranio uvoz ruskog uglja, kao i morske sirove nafte, uz izuzetke za neke zemlje koje nemaju izlaz na more. Brisel je postavio cilj da do 2027. prekine oslanjanje Evropske unije na rusku energiju.

Related Posts