Povezan sa infrastrukturom Sjevernog toka

Njemačka početkom 2024. planira otvoriti kontroverzni LNG terminal povezan s infrastrukturom ruskog Sjevernog toka koji više ne funkcionira.

O tom planu se raspravljalo krajem prošlog tjedna na zatvorenom sastanku s kancelarom Olafom Scholzom i ministrom gospodarstva Robertom Habeckom, priopćili su predstavnici četiri organizacije koje su bile na sastanku

Njemačka, najveća europska ekonomija, pokušava popraviti svoju energetsku situaciju nakon povijesne krize opskrbe izazvane napadom Rusije na Ukrajinu. Rusija je prošle godine snažno smanjila protok plina u Europu, uključujući i vezu Sjevernog toka s Njemačkom. Plinovod je prije nekoliko mjeseci uništila misteriozna eksplozija.

Njemačka se uvelike oslanja na LNG kako bi popunila rupe u opskrbi plinom, posebno zbog zatvaranja nuklearnih elektrana ovog mjeseca. Otvorila je tri plutajuća LNG terminala, a očekuje se da će ih biti još. Međutim, ti su planovi izazvali prosvjede lokalnih ekoloških grupa, a neke su zaprijetile i pravnim akcijama ako se terminal na Baltiku bude razvijao.

Vlada je kupila neaktivne cijevi koje su pripadale Sjevernom toku 2 kako bi izgradila terminal na otoku Ruegen, priopćeno je u četvrtak iz Ministarstva gospodarstva.

Related Posts