Home Ekonomija Njemačka će se oporaviti tek 2023., ali mora pomoći ostalima

Njemačka će se oporaviti tek 2023., ali mora pomoći ostalima

by Energypress.net

[vc_row][vc_column width=”1/3″]Angela Merkel[/vc_column][vc_column width=”2/3″]Njemačka mora pomoći svojim susjedima u Europskoj uniji uoživljavanju gospodarstava nakon što prođe kriza uzrokovana koronavirusom, rekla je u utorak njemačka kancelarka Angela Merkel na sastanku zastupnika svog konzervativnog bloka.[/vc_column][/vc_row]

Kako piše Reuters, pozivajući se na iskaze nekoliko sudionika sastanka, Merkel je kazala da je Njemačkoj, kao izvoznoj zemlji, ključno da i njeni partneri u Uniji napreduju, pritom se referiravši i na razgovore o programu oporavka EU-a, čiji razmjeri i financiranje još nisu definirani.

Njemačka je najuspješnija velika europska zemlja u suzbijanju širenja koronavirusa, dijelom zahvaljujući masovnim testiranjima koja su dovela do djelomičnog ponovnog otvaranja gospodarstva, piše Reuters.

Pritom, Merkel smatra da nikome nije u interesu da samo Njemačka bude snažna nakon krize, prenose sudionici sastanka njene riječi. Njemačka kancelarka se složila s čelnikom konzervativnog parlamentarnog bloka CDU / CSU Ralphom Brinkhausom da će Njemačka morati transferirati znatno više financijskih sredstava prema Bruxellesu, a u odlučivanje o toj pomoći će biti uključen i Bundestag.

Brinkhaus je ranije rekao da Njemačka želi pomoći svojim partnerima iz EU-a, no da mora znati za što će se milijarde iskoristiti. Pritom, očekuje se da će Europska komisija sljedeći tjedan predstaviti revidirani prijedlog proračuna.

Stručnjak za proračun CDU-a Eckhardt Rehberg na sastanku je upozorio da će se u Njemačkoj vjerojatno tek 2023. razina prihoda od poreza vratiti na prošlogodišnju razinu, dok će prihodi ove godine biti niži za 6,5 posto.

Related Posts