Njemačka će posredovati u plinskom sporu Grčke i Turske

Eskalacija
Njemačka je u utorak posredovala između Grčke i Turske u vezi spora oko istraživanja nalazišta plina u istočnom Sredozemlju, na dan kada obje zemlje u tom području počinju vojne vježbe.

“Vrata dijaloga između Grčke i Turske moraju sada biti širom otvorena, a ne zatvorena”, rekao je u utorak u Berlinu njemački šef diplomacije Heiko Maas, prije polaska u Atenu, kamo odlazi drugi put u manje od mjesec dana.

“Umjesto novih provokacija, potrebne su nam napokon mjere popuštanja i početak izravnih pregovora”, dodao je njemački ministar, u trenutku kada Ankara sve češće demonstrira silu u tom području bogatom plinom.

Njemačka, koja u ovom polugodištu predsjeda EU-om, strahuje od “nove eskalacije” između Grčke i Turske, koje su obje članice NATO-a. Smatra da ona može samo svima štetiti, a posebice onima kojih se to izravno tiče, rekao je Maas.

Njemački šef diplomacije sastat će se u Ateni sa svojim grčkim kolegom Nikosom Dendiasom i premijerom Kiriakosom Micotakisom, nakon čega putuje u Ankaru na sastanak s turskim kolegom Mevlutom Cavusogluom. Europska unija pozvala je Tursku da odmah prekine istraživanja plinskih polja u Sredozemlju.

To će pitanje biti na dnevnom redu neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova EU-a 27. i 28. kolovoza u Berlinu. Ankara je 10. kolovoza u sporno područje poslala ratne brodove, izazvavši eskalaciju napetosti s Atenom i zabrinutost Europe.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, ohrabren otkrićem velikog nalazišta plina u Crnom moru, najavio je u petak da će Turska ubrzati istraživanja u istočnom Sredozemlju. Ankara je u nedjelju odlučila produljiti misiju svojeg istraživačkog broda Oruc Reis u tom području do 27. kolovoza.

Tenzije u tom prostoru dodatno su pojačane s obzirom da Ankara i Atena od jučer održavaju u istočnom Sredozemlju vojne vježbe. Grčka provodi vježbe ratnog zrakoplovstva kod otoka Krete, Karpatosa i Kastelloriza i u njima sudjeluju samo grčke snage, rekao je vojni izvor.

Uskoro će grčko ratno zrakoplovstvo održati i vježbe sa zrakoplovstvom Ujedinjenih Arapskih Emirata, a u ponedjeljak su na jugu Krete održane vježbe grčkih i američkih snaga, dodao je taj izvor. Turska je objavila da održava vojne vježbe južno od Krete u kojima osim turskih sudjeluju i saveznički ratni brodovi.

You may also like