Njemačka će pomoći Turskoj u pristupu Europskoj uniji

Njemačka je spremna pomoći Turskoj u ubrzavanju pristupnih pregovora s Europskom unijom, rekla je u nedjelju njemačka kancelarka Angela Merkel, proširujući tako potporu Ankari u zamjenu za tursku pomoć u zaustavljanju vala izbjeglica koji ide u Europu. “Kako možemo organizirati dinamičnije proces pristupanja?”, upitala je Merkel na zajedničkoj konferenciji za novinare s turskim premijerom Ahmetom Davutogluom.

“Njemačka je spremna ove godine na otvaranje poglavlja 17 i pripremu poglavlja 23 i 24. Možemo razgovarati o pojedinostima”, rekla je. Davutoglu je dodao da se dogovorio s Merkel o ubrzavanju otvaranja nekih pregovaračkih poglavlja, da Turska očekuje ubrzavanje procesa pristupanja EU-u te da je napredak već postignut u razgovorima o ublažavanju viznog režima za Turke koji putuju u EU.

Turska je spremna surađivati s Njemačkom u spriječavanju ilegalne imigracije, što je prioritet, rekao je, ali je naglasio da se kriza ne može riješiti bez okončanja rata u Siriji. Njemačka je kancelarka izjavila da je u obostranom interesu da se taj sukob zaustavi.

Jačanje sukoba oko Alepa između sirijskih vladinih snaga uz potporu Rusije i džihadista Islamske države pokrenuo je novi val izbjeglica, rekao je Davutoglu, dodajući da bi se teret izbjeglica trebao ravnomjernije rasporediti. “Nažalost, Tursku je međunarodna zajednica ostavila samu da nosi teret. Drago nam je da sada ima drugi pristup. Postoji napredak kada se radi o podjeli tog tereta i to je važno”, rekao je turski premijer.

You may also like