Njemačka: 89-godišnja ekstremistica ide u zatvor zbog negiranja Holokausta

Istaknuta pripadnica ekstremno desne scene u Njemačkoj 89-godišnja Usula Haverbeck uhićena je i privedena na odsluženje dvogodišnje zatvorske kazne zbog negiranja Holokausta, javljaju njemački mediji u utorak.

 “Ursula Haverbeck je konačno započela s odsluženjem dvogodišnje zatvorske kazne“, rekao je povjerenik njemačke vlade za antisemitizam Felix Klein.

Ursuli Haverbeck je na nekoliko instanci pravomoćno osuđena zbog negiranja Holokausta u tekstovima koje je 2014. i 2015. objavila u ekstremno desnom časopisu „Glas Reicha“.

Zbog istog kaznenog djela, širenja rasne i vjerske mržnje, u što spada i negiranje Holokausta, Haverbeck je već osuđivana i u nekoliko drugih gradova, između ostalog i u Hamburgu i Berlinu.

Nadležni državni odvjetnik je objavio da je nalog za odsluženje kazne postao pravomoćan nakon što je vještak ustvrdio da je 89-godišnjakinja „zdravstveno u stanju odslužiti“ zatvorsku kaznu. Haverbeck je u javnosti tvrdila da ne odlazi na odsluženje kazne jer da čeka vještačenje koje je, kako tvrde vlasti, već nekoliko tjedana gotovo.

Ursula Haverbeck spada među najpoznatije njemačke desne ekstremiste. Poznata je po svom opetovanom negiranju Holokausta i tvrdnji da Auschwitz nije bio logor za ubijanje, za što je u Njemačkoj predviđena kazna zatvora do pet godina.

You may also like