Nižu se čestitke na Putinovoj pobjedi

Sirijski predsjednik Bašar al Asad u ponedjeljak je čestitao svojem velikom savezniku, ruskome predsjedniku Vladimiru Putinu na “logičnoj” izbornoj pobjedi, kazavši da je ona rezultat “njegovih iznimnih sposobnosti”.
Vojni angažman Rusije u rujnu 2015. u ratu u Siriji na strani snaga lojalnih Asadu, sirijskom je režimu omogućio ponovno zauzimanje nekih teritorija i nove pobjede.

“Iznimno povjerenje koje vam je ukazao ruski narod logična je posljedica vaših iznimnih sposobnosti”, napisao je Asad ruskome kolegi.

Rusija, koja u lučkome sirijskom garadu Tartusu na zapadu zemlje ima pomorsku vojnu bazu povijesni je saveznik Damaska. “Vodstvo Ruske Federacije ustalo je protiv terorizma verbalno i djelima. Sirijska vojska zahvalna vam je na doprinosu”, kazao je Asad. Putin je u prosincu posjetio Damask najavivši tada djelomično povlačenje ruskih snaga odande.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u ponedjeljak je u telefonskom razgovoru čestitao Vladimiru Putinu na izbornoj pobjedi istodobno izrazivši zabrinutost zbog trovanja bivšeg špijuna u Velikoj Britaniji, no ruski predsjednik optužbe je nazvao neutemeljenima.

U telefonskom razgovoru s ruskim kolegom Macron je “u ime Francuske ruskome narodu i Rusiji uputio želje za uspješnom modernizacijom društva, politike, ekonomije i demokracije”, stoji u priopćenju Elizejske palače.

“Podsjetio je na zainteresiranost Francuske za konstruktivan dijalog između Rusije, Francuske i Europe”, kaže se u priopćenju.

Macron je pozvao Putina da “ponovno oštro” krene u borbu protiv kemijskog oružja, osobito nakon upotrebe neurotoksičnog agensa u napadu na bivšega ruskog špijuna Sergeja Skripala na britanskom tlu.

Francuski predsjednik smatra da bi ruske vlasti “morale u potpunosti rasvijetliti čija je odgovornost za neprihvatljivi napad u britanskome Salisburyju”.

Putin je, kako prenosia agencija Reuters, Macronu kazao da takve optuže Velike Britanije nazvao neutemeljenima.

Kada je posrijedi Sirija Macron je “izrazio duboku zabrinutost zbog stanja u kantonu Afrin u istočnoj Guti” te pozvao Rusiju da se “maksimalno angažira na prekidu sukoba i stradavanju civila.”

Macron je istaknuo da je “Francuska i dalje za potpuno uspostavljanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine u međunarodno priznatim granicama te za što skoriju učinkovitu primjenu sporazuma iz Minska”, četiri godine pošto je Moskva “protuzakonito” pripojila taj poluotok.

Tradicionalni saveznici Rusije čestitali su u ponedjeljak Vladimiru Putinu na reizboru za predsjednika, a industrijski najrazvijenije zemlje suzdržane su s iznimkom Japana. Službeni je Stockoholm, pak, ocijenio da su izbori bili namješteni.

Japanski premijer Shinzo Abe telefonirao je Putinu kako bi mu čestitao i potvrdio da je spreman raditi s njime na projektu denuklearizacije Sjeverne Koreje.

“Premijer Abe nazvao je Putina kako bi mu čestitao. Obojica čelnika suglasila se da će nastaviti tijesno surađivati na projektu denuklearizacije Sjeverne Koreje dok teku pripreme za summite između dviju Koreja odnosno između Sjeverne Koreje i Sjedinjenih Država”, navodi se u u priopćenju japanskog ministarstva vanjskih poslova.

Suprotno od drugih čelnika industrijski najrazvijenih nacija Europe i Sjeverne Amerike koje su pogoršale odnose s Rusijom, Abe održava srdačne veze s Putinom i traži rusku potporu u stajalištu prema Sjevernoj Koreji, kao i glede povrata japanskih otoka koje je Rusija okupirala od kraja Drugog svjetskog rata.

Zapad zasad suzdržan, Hrvatska čestitala

Njemačka kancelarka Angela Merkel sprema se čestitati ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu na reizboru i tom prigodom spomenuti pitanjima u kojima se ne slažu, izjavio je u ponedjeljak njezin glasnogovornik.

“Vrlo skoro će mu napisati telegram te mislim da će prirodno pri čestitanju biti riječ o izazovima njemačko-ruskih odnosa”, rekao je Steffen Seibert.

Švedska ministrica vanjskih poslova Margot Wallstrom u ponedjeljak je osudila ruske predsjedničke izbore kao namještene.

“Već sam rekla ranije da su u mnogo aspekata izbori bili limitirani i da je rezultat očekivan”, rekla je Wallstrom novinarima u Bruxellesu, kako je prenio švedski radio.

“Ozbiljno (budi zabrinutost) to što oporba nije mogla potpuno raditi i što su mediji kontrolirani. To je na ovim izborima bilo očito”, rekla je Wallstrom.

Velika Britanija objavila je da će rezultat ruskih izbora komentirati nakon što svoju ocjenu iznese Organizacija za sigurnost i suradnju u Europi (OESS) koja je imala svoju promatarčku misiju u Ruisiji.

“Pričekat ćemo njihovu ocjenu prije nego što komentiramo”, reako je glasnogovornik premijerke Therese May.

Nešto poslije oglasio se OESS ocjenom da je ruskim predsjedničkim izborima koji su, općenito gledajući bili korektni, “nedostajalo istinske konkurencije”.

“Izbor bez istinske konkurencije ne predstavlja stvaran izbor”, rekao je na konferenciji za novinare voditelj OESS-ova Odjela za demokratske institucije i ljudska prava, Michael Georg Link.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović čestitala je jutros Putinu na pobjedi. Grabar-Kitarović prošle je godine bila u službenom posjetu Rusiji. “Izražavam nadu kako će se Vaš uzvratni posjet Republici Hrvatskoj moći ostvariti u skoroj budućnosti”, kazala je hrvatska predsjednica u čestitki i dodala da za razvoj odnosa dviju država postoje dobri uvjeti i perspektiva.

Mreža BBC i agencija France Presse objavile su netom prije da ruskom predsjedniku do tada još nije stigla nijedna čestitka sa Zapada.

Putinu su čestitali predsjednici Kine, Kazahstana, Irana, Bjelorusije, Kube, Bolivije, Venezuele, Srbije, Uzbekistana, Egipta. Iz Francuske je Putinu čestitala stranka krajnje desnice Nacionalna fronta. “Treba prestati gledati Rusiju kao protivnika i treba nastaviti dijalog s neophodnim saveznikom u ratu protiv terorizma”, navodi FN u čestitki.

London mora dati dokaze za svoje optužbe ili se ispričati Moskvi koju optužuje da je odgovorna za trovanje bivšeg ruskog dvostrukog špijuna u Engleskoj 4. ožujka, priopćio je u ponedjeljak Kremlj.

“Prije ili kasnije, treba odgovoriti na te neutemeljene optužbe: ili dati dokaze, ili se ispričati”, rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je britanske optužbe na račun Moskve ocijenio “valom klevetništva protiv Rusije, apsolutno nerazumljivim i s nesigurnim motivima”.

London je optužio Rusiju da je odgovorna za trovanje Sergeja Skripala i njegove kćeri, te je Moskvi uveo sankcije, među kojima i protjerivanje 23 ruska diplomata. Moskva, koja tvrdi da je nedužna, odgovorila je protjerivanjem britanskih diplomata i zatvaranjem British Councila. U međuvremenu, međunarodni stručnjaci doputovali su u Veliku Britaniju gdje će ispitati tvar korištenu za trovanje.

Stručnjacima Organizacije za zabranu kemijskog oružja trebali bi se predati uzorci tvari koja je 4. ožujka iskorištena protiv Skripala i njegove kćeri a uzorci će se “analizirati u najuglednijim međunarodnim laboratorijima”, rekao je u nedjelju britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson. Rezultati analize trebali bi biti poznati za dva tjedna.

You may also like