Home Ekonomija Nizozemsko gospodarstvo vraća se na predkrizne razine

Nizozemsko gospodarstvo vraća se na predkrizne razine

by Petra Rajković

Nizozemsko gospodarstvo poraslo je u ovoj godini 2,1 posto, čime je obnovilo tempo rasta iz razdoblja prije financijske krize, objavio je u utorak vladin institut za gospodarstvo.

“Još se čeka jedno tromjesečje, ali možemo reći da je 2016. bila važna godina za naš gospodarski oporavak”, objavio je u priopćenju haaški Središnji ured za planiranje (CPB).

“Proizvodnja po stanovniku vratila se na razine iz 2008. godine, nakon što se u dva navrata smanjila, u 2009. godini i u 2012/2013.”, napominju iz CPB-a. Takav rast posljednji je puta zabilježen u šestom po veličini europskom gospodarstvu osamdesetih godina prošlog stoljeća, dodaju.

Nezaposlenost se također smanjila u ovoj godini, sa 6,9 posto na 6,0 posto. Za sljedeću godinu u institutu previđaju daljnji pad nezaposlenosti, na 5,3 posto, što je pak i dalje znato više od 4,0 posto koliko je iznosila 2008. godine.

Kao glavni razlog za poboljšani rast u CPB-u ističu veću potrošnju.

Upozoravaju pritom da bi iduće godine rast mogle prigušiti brojne nepoznanice, uključujući bojazni povezane s britanskim planovima o napuštanju Europske unije, ali i gospodarska politika Sjedinjenih Država nakon izbora Donalda Trumpa za predsjednika.

Nizozemsko gospodarstvo doživjelo je ozbiljan udarac nakon globalne financijske krize u 2008. godini, zbog čega je koalicijska vlada na čelu s premijerom Markom Rutteom nekoliko godina provodila politiku štednje. U posljednje vrijeme premijer ističe da se stanje u gospodarstvu poboljšava, što mu je posebno važno s obzirom na parlamentarne izbore u ožujku 2017.

(Agencije)

Related Posts