Nizozemska započela zamrzavanje imovine Gazproma

Zaplijena dionica
Okružni sud u Amsterdamu zaplijenio je 100% udjela South Stream Transport BV, tvrtke odgovorne za izgradnju i upravljanje plinovodom Turski tok koji služi da zaobiđe Ukrajinu, izjavio je Jurij Vitrenko iz NJSC Naftogaz iz Ukrajine.

“23. listopada 2019. Okružni sud u Amsterdamu zaplijenio je 100% udjela u South Stream Transport BV, koji je, usput rečeno, odgovoran za izgradnju i upravljanje Turskim tokom”, napisao je u petak Vitrenko na Facebooku. Dodao je da je to učinjeno u vezi s istragom u vezi s potencijalnim prijevarama Gazproma u prijenosu navedenih dionica u Transgaz Krasnodar LLC, samo dan prije nego što su sudski izvršitelji započeli zamrzavanje imovine Gazproma u Nizozemskoj, prema Naftogazovoj tvrdnji.

Kako je UNIAN izvijestio ranije, krajem veljače 2018. ruski monopolist Gazprom izgubio je u parnici s Naftogazom u stockholmskoj arbitraži prema ugovoru o tranzitu plina. Ruskoj kompaniji naloženo je da ukrajinskoj strani plati 4,6 milijardi dolara. Štoviše, uzimajući u obzir arbitražnu presudu ugovora o isporuci plina, konačni iznos nagodbi između tvrtki iznosio je 2,6 milijardi dolara u korist Naftogaza. Krajem svibnja Naftogaz je započeo postupak prisilnog vraćanja duga putem stranih sudova, uključujući Britaniju, Švicarsku i Nizozemsku. Među imovinom koja zanima ukrajinsku stranu su dionice kompanija koje se bave plinovodom Sjeverni tok 1 i 2.

Glavni izvršni direktor energetske grupacije Zorlu Enerji Ibrahim Sinan Ak je izjavio kako će, prema procjenama, u Turskoj biti prodano otprilike 200 000 električnih vozila u sljedeće tri godine. A pokretač tamošnje elektromobilnosti će biti turski električni automobili koji se očekuju na tržištu 2022. godine.

U razgovoru s novinarima, Ak je kazao kako svjetski proizvođači automobila ubrzano plasiraju električne modele na europsko tržište. “Oni će se pojaviti i na turskom tržištu. Ne možemo to zaustaviti”, naglasio je, javlja Daily Sabah.

You may also like

0 comments